Politiek

Kabinet wil niet uitspreken dat ISIS genocide pleegt

15-09-2016 16:04

Het kabinet wil niet uitspreken dat ISIS genocide pleegt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van CDA Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens Koenders is een dergelijk oordeel aan de rechter.

 

“Er bestaat geen enkele twijfel over dat ISIS op systematische wijze grovemensenrechtenschendingen pleegt. Het Kabinet heeft meerdere malen gesteld dat ISIS hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor zeer ernstige misdrijven, zoalsgenocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. De vaststellingof er in juridische zin sprake is van genocide is echter voorbehouden aan derechter.”

 

Dit jaar hebben de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, het Europees Parlement, het Britse lagerhuis en het Amerikaanse congres uitgesproken dat ISIS zich schuldig maakt aan genocide. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dat gedaan.

Omtzigt schreef eerder deze week in een column op ThePostOnline dat hij waarde hecht aan een uitspraak van het kabinet.

 

“Nu is de vraag: vindt ook de Nederlandse regering dat dat de genocideconventie van toepassing is?Als dat zo is, dan heeft dan bijvoorbeeld gevolgen voor mensen met een Nederlands paspoort die voor ISIS vechten of vochten: zij deden dan mee met een genocidale organisatie en moeten gestraft worden. Ook is Nederland dan verplicht mensen te verhinderen om deel te nemen aan de genocide.”

Update 17.58 – Omtzigt: Kabinet moet advies vragen aan Volkenrechtelijke Adviseur

Omtzigt in een reactie aan TPO: “Koenders ontloopt de echte vraag: vindt de NL regering dat de genocideconventie van toepassing is. Die is niet pas van toepassing na een definitieve rechterlijke uitspraak – die vaak 10 jaar na de genocide komt – maar nu. Als het kabinet nu nog niet durft te zeggen dat de genocideconventie van toepassing is op ISIS strijders, dan zal zij de genocideconventie nooit toepassen. Hopelijk vraag het kabinet om een oordeel van de Volkenrechtelijke Adviseur.”

Lees ook

Pieter Omtzigt – Het is tijd dat Rutte de vraag beantwoordt: pleegt ISIS genocide of niet?

Video – ISIS slacht slachtoffers als dieren af in nieuwe executievideo