TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

J. C. Juncker: ‘Nationalisme en populisme veroorzaken problemen, Europa niet sociaal genoeg’

'Tegen 2025 alle Europeanen toegang tot supersnel 5G-internet'

In het gebouw van de Europese Unie ontstaan te vaak scheuren. Net als een jaar geleden kent de EU nog altijd te weinig unie, hoewel sommige zaken zijn verbeterd.

Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie woensdag in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. “De crisis in de unie duurt nog altijd voort. De samenwerking moet breder en nationale belangen opzijgeschoven”, betoogde Juncker.

Maar de Europese integratie mag geen “kleurloze smeltkroes” worden. Junker keerde zich sterk tegen nationalisme en populisme, die volgens hem geen problemen oplossen maar juist creëren. De werkloosheid in Europa is nog altijd veel te hoog, aldus de commissievoorzitter. “Europa is niet sociaal genoeg.”

“De burgers van Europa mogen niet langer bij de neus genomen worden, ze willen concrete resultaten zien”, vervolgde Juncker in Straatsburg. “De komende twaalf maanden zijn cruciaal om een beter Europa te scheppen.”

Juncker pleitte voor meer samenwerking tussen de lidstaten. “We moeten de verdeling tussen Oost- en West-Europa overstijgen.”

Hij keerde zich tegen “sociale dumping” en brak een lans voor gelijk loon bij hetzelfde werk in hetzelfde land.

Hij benadrukte daarnaast dat Europa de bescherming van privacy tegen bedrijven die “bij elke muisklik” gevoelige informatie verzamelen uitermate serieus neemt. De digitale economie en snel internet zijn van levensbelang, aldus Juncker. Hij wil dat tegen 2025 alle Europeanen toegang hebben tot supersnel internet, via een zogenoemd 5G-netwerk.

Juncker pleitte verder voor een “eerlijke” beloning voor schrijvers en journalisten. Later op de dag wordt een herziening van de auteursrechtregelgeving gepresenteerd waarin dat volgens hem wordt gegarandeerd.

Ondanks het gebrek aan samenwerking dat Junker signaleerde bij de lidstaten, wordt de Europese Unie volgens hem niet in haar bestaan bedreigd door de Britse beslissing de EU te verlaten. Hij riep de Britse regering wederom op het formele besluit om te vertrekken zo snel mogelijk te nemen.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.