Doneer aan TPO
 

Halbe Zijlstra (VVD): ‘Reactie Turken op Rutte in Zomergasten hét bewijs van lange arm Erdogan’

'Wel interessant dat Erdogan naar Zomergasten kijkt'

Door: , 22:01, 06 september 2016

'Wel interessant dat Erdogan naar Zomergasten kijkt'

VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt de reactie van Turkije op de uitspraken van Rutte in Zomergasten belachelijk. “Dit is hét bewijs dat de lange arm van Erdogan er is. En dat moet afgelopen zijn.” Dat zei de fractievoorzitter van de liberalen vanavond in het discussieprogramma WNL Opiniemakers op NPO 2.

Zijlstra: “Ik vond het op zich al interessant dat Erdogan en zijn ambtenaren naar Zomergasten hebben zitten kijken. Dit is natuurlijk een belachelijke reactie. Het gaat om Turken die zich in Nederland misdragen. Daar mag je als premier van Nederland wat van vinden.”

Op de vraag of Zijlstra niet met twee maten meet zei de VVD’ er het volgende: “Wat de Turkse overheid doet is degenen die zich misdragen een steuntje in de rug geven. Zo drukken ze vrijheid van meningsuiting de kop in. Wij gaan primair over wat er in Nederland gebeurt.”

‘Ongepast’

Vandaag werd bekend dat Turkije de uitspraken van premier Rutte over Turkse Nederlanders in Zomergasten ongepast vond. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de uitspraken ‘niet passen bij een minister-president van Nederland’.

In het programma van afgelopen zondag reageerde Rutte fel op een fragment waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest oprotten. “Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op”, zei Rutte bij het zien van de beelden.

Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij ‘Turken in Nederland’ noemt met twee benen buiten de maatschappij.

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace