Politiek Buitenland

EU bukt diep voor Erdogan: visumvrij reizen niet in gevaar door terreurwetten Turkije

02-09-2016 11:29

Ondanks het feit dat de door Turkije ingevoerde ‘antiterreurwetten’ een obstakel zouden moeten vormen voor een akkoord met de EU over het visumvrij reizen van Turken naar de EU, zijn die ‘antiterreurwetten’ volgens EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz ‘geen enkel probleem’. Wat Schulz betreft kan de visumliberalisatie gewoon doorgaan, ook als Turkije de ‘antiterreurwetten’ niet intrekt.

Schulz sloeg donderdag tijdens zijn bezoek aan Turkije een ‘verzoenende toon’ aan en zei dat het voortslepende meningsverschil niet betekent dat het visumvrije reizen of het vluchtelingenakkoord definitief van de baan zijn. Ook zei hij dat Europa slechts “vragen” heeft gesteld over de arrestaties en vervolgingen in de nasleep van de couppoging. Oftewel: de EU levert geen kritiek op Turkije en al die vragen betekenen echt heus niet dat de Turkse visumliberalisering niet door zou gaan.

Turkije liet eerder al weten niet van plan te zijn de antiterreurwetten aan te passen of in te trekken.

Sinds de ‘antiterreurwetten’ zijn in Turkije duizenden mensen die er van worden verdacht ‘terrorist’ te zijn (lees: Gülen-aanhanger te zijn) zomaar opgepakt. Erdogan heeft zelfs gevaarlijke misdadigers uit gevangenissen vrijgelaten om plaats te maken voor de opgepakte Turken die misschien wel ‘fout’ zijn omdat ze de ‘verkeerde’ leider volgen.

De EU heeft nu dus benadrukt dat dit allemaal niet zo’n heel groot probleem is en dat de EU echt geen oordeel velt, maar ‘slechts vragen stelt’.

Schulz spreekt als voorzitter van het Europarlement namens alles EU-landen. Dus ook namens u.

Anp/Tpo