Politiek

Volkert van der Graaf bijt in het stof: psychische begeleiding was ‘geen verkooppraatje’ richting politiek

31-08-2016 15:55

De eis van het Openbaar Ministerie om Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf onder psychische begeleiding te stellen was ‘geen verkooppraatje’ richting de politiek. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van der Graaf had heimelijk opnames gemaakt van gesprekken met drie advocaten-generaal, waaruit zou zijn af te leiden dat psychische begeleiding voor Van der Graaf volgens hen weinig waarde meer zou hebben. Het zou een ‘verkooppraatje’ zijn om de politiek tevreden te houden. De citaten zijn in een rechtszaak over het toezicht op Van der Graaf besproken.

Minister Van der Steur schrijft dat dat deze interpretatie niet klopt. Hij laat weten dat Van der Graaf gedeeltes van de door hem gemaakte opnames heeft overgedragen. Hier is door het OM zelf onderzoek naar gedaan.

De beschikbare opnames en transcripties van de gesprekken zijn door het OM vergeleken met verslagen van de evaluatiegesprekken met Van der Graaf en de herinneringen van de advocaten-generaal. Volgens het OM is hieruit niet gebleken dat uitlatingen zijn gedaan waaruit is op te maken dat psychische begeleiding volgens de advocaten-generaal voor de bühne zou zijn.

Van der Steur merkt over het maken van de stiekeme opnames door Van der Graaf op dat dit niet strafbaar is. Hij kan ook niet worden gedwongen om de fragmenten die hij niet heeft afgestaan alsnog over te dragen.

ANP