Haagse grabbelton

Nog even over dat VVD Kamerlid dat de benen nam

30-08-2016 15:09

Chris Aalberts wees er deze dinsdagochtend al op: terwijl het nieuws maandag was dat Jan Roos de lijst van VNL gaat trekken, kneep een VVD Kamerlid er tussenuit. Anne-Wil Lucas (Class of 2010) verlaat volgende week voortijdig de Tweede Kamer. Ze wordt Programmamanager Talent, Knowledge and Skills bij StartupDelta. Grappig, die baan heeft ze zo’n beetje zelf gecreëerd. Dat zit als volgt.

In november 2013 kwam Lucas met een manifest genaamd Agenda #StartupNL, bestaande uit 43 voorstellen om Nederland aantrekkelijker te maken voor startups. Eén en ander werd ondersteund door een hippe website.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) omarmde de voorstellen en in 2015 was StartupDelta (Ja, dat ziet u goed: die website werkt dus niet, het Twitter-account wel) een feit.  Op 1 januari 2015 kreeg Neelie Kroes (ook al van de VVD) de sleutel van het Poortgebouw op het Marineterrein in Amsterdam (Niet geheel toevallig het hoofdkwartier van het Nederlands Europees voorzitterschap). Kroes werd special envoy, ambassadeur van StartupDelta dus conform voorstel 43, met als taak innovatieve starters te helpen om internationaal verder te groeien.

Per 1 juli dit jaar scheidde Kroes ermee uit. Een vervanger was snel gevonden in de persoon van prins Constantijn. Jawel, het broertje van de CEO van Neerlands meest succesvolle startup: Het Huis van Oranje-Nassau, voor al uw feesten en partijen. Constantijn was eerder Kabinetschef van Neelie Kroes toen zij nog Eurocommissaris was.

En nu is de cirkel rond want volgende week begint Lucas bij de club waar ze zelf aan de basis van stond. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wenste haar maandag ‘veel succes met deze logische stap‘. Zijlstra heeft een punt: je eigen baan creëren (met koninklijke goedkeuring) is de beste startup denkbaar.

Da’s logisch.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.