TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Omstreden miljardair Soros boekte 4,9 miljoen euro over naar Nederlandse clubs

Gaf geld aan stemwijzers - Ondersteunde ook pro-Oekraïne kamp

De omstreden Amerikaanse miljardair George Soros heeft tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro aan Nederlandse stichtingen, goede doelen en denktanks overgeboekt. Daaronder zijn bijvoorbeeld ProDemos en KiesKompas (die in verkiezingstijd allebei een stemwijzer uitbrengen) en de pro-Europese studentenvereniging AEGEE, die in vrijwel alle Nederlandse studentensteden aanwezig is. Dat meldt de NOS maandagavond op basis van de Soros Leaks, een groot aantal geopenbaarde documenten uit de Open Society Foundations, stichtingen van de miljardair.

In 1992 werd hij zeer bekend door zijn speculaties tegen het Britse pond. Hij speculeerde met zoveel geld tegen de munt dat de Britse regering het pond moest devalueren. Soros hield er zo’n 1 miljard dollar aan over. Soros werd in 2011 schuldig bevonden aan handel met voorkennis. Hij moest toen een boete betalen van 2,2 miljoen euro.

Eerder dit jaar werd bekend dat Soros 200.000 euro stortte in de campagne-kas van Stem voor Nederland, de club van oud- Sarah Palin-adviseur Joshua Livestro, die zich hard maakte voor een ‘ja’ tijdens het referendum over het associatie-verdrag met Oekraïne.

Lees ook

En toen zat er opeens buitenlands geld in het Ja-kamp van het Oekraïne-referendum

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.