Politiek Buitenland

Bonusquote: Britse islamhoofdstad Blackburn

03-08-2016 22:22

 

“In het Britse Blackburn groeit de moslimpopulatie. De stad heeft 52 moskeeën, in de scholen zitten voor 90 procent islamitische kinderen. De Britten bekijken het met gemengde gevoelens.

Zijn grote familie met nu tien kleinkinderen is een statussymbool. Eén van zijn dochters heeft onlangs besloten om een volledige sluier te dragen.

Deze moslims zijn extreem conservatief. Ze delen hun dagelijkse werkplek met niet-moslims maar verder blijven ze onder elkaar. Ze steken een hoop geld en energie in hun geloofsgemeenschap. Hun ‘leider’ heeft de controle over de gemeenschap, niet de politiek of de politie.

Blackburn is het beste voorbeeld van groeiende islam in de UK. De stad, met 105.000 inwoners, heeft de grootste moslimpopulatie per hoofd van de bevolking na Londen.

Op deze woensdag in de vroege zomer zijn zo’n 200 kinderen in de madrassa. De jongens dragen witte gebedskleding en mutsjes. Zelfs kleine meisjes dragen, zonder uitzondering, een hoofddoek.

Een van de leraren wijst naar een kleine leerling die zijn vinger van de zinnen in de Koran af haalt. “Hij is nog maar negen maar hij kan al complete hoofdstukken uit het hoofd opzeggen. In het Arabisch uiteraard!”

Voor de Britse politiek zijn moslims de belangrijkste groep kiezers, vooral voor de Labour-partij. “Labour is alleen geïnteresseerd in de immigranten. De witte Britten zijn vergeten.”

“De moslims zijn voor de partij nu wat de vakbonden destijds waren”, zegt een lokale journalist uit Blackburn.

De Indiase moslims in Blackburn willen geen ghetto’s. Maar ze willen ook niet ‘westers’ zijn. “Wat veel mensen met integratie bedoelen is dat ik in de pub dronken moet worden en dan op de straat moet gaan staan kotsen. Waarom zou ik dat willen? Om te bewijzen dat ik een Brit ben? Ik ben hier geboren, ik ben net zo Brits als alle anderen. Ik zie de dingen alleen anders.”

Zijn zonen gaan vier keer per week naar de madrassa, en één keer per week naar de scouting. “Zo komen ze toch nog een beetje met niet-moslims in aanraking.”

 

U wilde weten wat islamisering is? En of Soumission van Michel Houellebecq ook echt werkelijkheid kan worden? Welkom in Blackburn. Leest u even deze longread in Die Welt (tip voor mensen die geen Duits lezen: Google Translate op Engels zetten, is beter dan de Nederlandse vertaling) en u weet hoe de toekomst van Europa er uitziet: Eurabië. Inshallah.