Politiek

VIDEO – Jos van Rey spreekt: De media hebben geprobeerd mij kapot te maken

29-07-2016 15:24

“Mijn kleinkind zit nog steeds in therapie na de heksenjacht die de media op mij hebben ontketend. Ook mijn eigen kinderen zijn het slachtoffer geworden van valse berichtgeving. NRC spant de kroon, die heeft de meeste fouten gemaakt, met name in de persoon van journalist Joep Dohmen. Dat speelt al sinds de inval in mijn huis in oktober 2012. De ene blunder na de andere.  ‘De geur van kolen’, burgemeester van Heerlen in oorlogstijd, door hem geschreven in 2013 , wemelde ook al van de fouten. Dat moest door deskundigen herschreven worden. En, wat niemand weet, in 1996 werd Dohmen al veroordeeld en moest hij van de rechter rectificeren. Onlangs nog verkondigde hij onzin over ‘Denk’, en ook in mijn dossier manipuleert hij de feiten.” Jos van Rey spreekt.

‘Peter Vandermeersch denkt dat hij de Paus is’

Toch legden De Limburger en regionale omroep L1 de eerste bommen onder het bestaan van Van Rey. “De Limburger wordt al vijftig jaar geregeerd door CDA-regenten, daar wordt de VVD en ik in het bijzonder volkomen geboycot. Maar erger nog, alle valse beschuldigingen aan mijn adres heeft de Limburger klakkeloos overgenomen. Adjunct-hoofdredacteur Björn Oostra van de Limburger zat glimlachend op de tribune tijdens mijn rechtzaak, alsof zijn ‘researchjournalistiek’ voor een doorbraak had gezorgd. Dat gold ook voor Peter Vandermeersch, die ook al op zijn borst klopte tijdens een radio-interview bij de NPO, hij kende nog geen detail uit mijn hele dossier. De man gedraagt zich als iemand die nog belangrijker is als de paus.”

Een andere categorie die zich als ‘prostitués van de media’ gedragen zijn de hoogleraren, volgens Van Rey. “André Krouwel, politicoloog, papegaait zonder één detail te kennen van mijn dossier. Hetzelfde geldt voor Arno Korsten, professor en hoogleraar aan de universiteit Maastricht, rechtsgeleerdheid, gespeend van enige dossierkennis. En de media nemen de citaten van de ‘wijze mannen’ letterlijk over, zonder enige check. Er wordt niets gecontroleerd, want de tijd voor gedegen journalistiek ontbreekt.”

‘Het OM lekt zonder enige gêne naar de media’

De Volkskrant komt er volgens Van Rey nog het meest genadig af in haar berichtgeving, maar De Telegraaf moet het ook ontgelden. “Ik zou volgens het OM 175.000 euro moeten betalen, vanwege witwassen, aldus de krant. Dat werd later door hetzelfde OM gerectificeerd. Voor de Telegraaf geen reden om ook te rectificeren, ze bleven het doodleuk vermelden.”

Tot zijn stomme verbazing zag Van Rey een foto van hem geplaatst bij een maffia-item in RTL-Boulevard. Maar het meest wordt de ex-wethouder uit Roermond getergd door het optreden van het OM. “Het OM lekt zonder enige gêne naar de media, dat geeft het zelfs toe.” “En dan nemen ze mij kwalijk dat ik gelekt zou hebben tijdens de burgemeesterbenoeming van Ricardo Offermans in september 2012? Dat heet gewoon klankborden en daar is niks illegaals aan.” Voor Van Rey is het duidelijk: OM en media spelen onder één hoedje. “We hebben een grote mond over Turkije, maar hier gebeurt exact hetzelfde”. Van Rey kreeg 240 uur taakstraf en werd beschuldigd van stemfraude, omkoping, lekken van vertrouwelijke informatie, ambtelijke corruptie en witwassen. Het OM gaat in hoger beroep, Van Rey eveneens.