Politiek

Twee Nederlandse blauwhelmen omgekomen bij oefening in Mali

06-07-2016 19:49

In Mali zijn woensdag bij een oefening met mortieren twee Nederlandse blauwhelmen om het leven gekomen. Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond. Dat maakte Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, viceadmiraal Rob Bauer woensdagavond bekend. De omgekomen militairen zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Een soldaat der 1e klasse van 23 jaar raakte zwaargewond. Defensie stelt een onderzoek in naar het ongeval.

Zwaargewonde militair geopereerd

Beide omgekomen militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De zwaargewonde militair is een collega van dezelfde eenheid. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Kidal.

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Voor deze missie van de Verenigde Naties zijn zo’n vierhonderd Nederlandse militairen naar Mali uitgezonden.

In maart kwamen in Mali twee Nederlandse Apache-piloten om het leven tijdens een oefening.

Hennis: Militairen verdienen ‘ons grootste respect’

De beide militairen die in Mali zijn omgekomen verdienen ‘ons grootste respect’, aldus minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) woensdag in een reactie op de dood van de twee Nederlandse militairen:

“Met verdriet heb ik kennis genomen van dit verschrikkelijke bericht uit Mali. Mijn medeleven gaat uit naar de naasten en collega’s van deze twee dappere militairen. Zij streden voor een betere en veiliger wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt.”

Rutte: ‘Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen’

Minister-president Mark Rutte is geschokt door de dood woensdag van twee Nederlandse militairen in Mali.

 

“Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.”