Politiek

Henk Kamp zit al drie maanden op rapport over Kamer van Koophandel

22-06-2016 13:23

D66 wil woensdag opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over de Kamer van Koophandel.  Nadat D66-Kamerlid Kees Verhoeven met steun van de PvdA de minister in november vorig jaar dwong onderzoek te laten verrichten naar het ontsluiten van de gegevens van de KvK, blijkt een rapport daarover al drie maanden in een la op het ministerie te liggen. Dat wist de Tweede Kamer niet totdat bleek dat de Open State Foundation – die zich inzet voor ‘open data’ – een Wob-verzoek op de kwestie heeft losgelaten. Daar kwamen opmerkelijke resultaten uit. Niet alleen zit Kamp al drie maanden op dat rapport zonder de Tweede Kamer in te lichten, ook blijkt nu dat hij het onderzoek over de toekomst van de KvK door de KvK zélf heeft laten uitvoeren.  Plus: de Kamer van Koophandel verdiende in 2014 meer dan 125 miljoen euro aan het handelsregister. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt tegenover ThePostOnline het ‘een vreemde kwestie’ te vinden en gaat woensdag Kamp ter verantwoording roepen.

D66: ‘Vreemd dat minister Tweede Kamer niet inlicht’

Verhoeven tegenover TPO: “Toen we Kamp destijds om het onderzoek vroegen proefde ik al weerzin bij de minister: hij ontraadde de motie. Met dank aan de PvdA bleek er toch een Kamermeerderheid, daarom is het zo’n vreemde kwestie dat de minister al sinds maart over de resultaten van dit onderzoek beschikt zonder ons in te lichten.”

Waarom zou er zo gedraald worden? Verhoeven heeft wel een vermoeden. “Ik denk dat het te maken heeft met de financiën van de Kamer van Koophandel. De verplichte heffing voor ondernemers is al enige tijd verdwenen, dat is een overheidsbijdrage geworden. Elke kritiek is daarom een bedreiging voor deze organisatie.”

KvK verdient meer dan kerntaak kost

Uit de door Open State geopenbaarde jaarrekening van de KvK uit 2014 blijkt dat het handelsregister 125 miljoen euro opleverde terwijl de kosten 92.5 miljoen euro bedragen. En dat op een totaalbegroting van 181 miljoen euro. Ter vergelijking: de kosten voor het beheer en exploitatie van het Nederlandse handelsregister zijn meer dan de kosten van handelsregisters in het Verenigd Koninkrijk en Australië waar de gegevens uit het register wel als open data beschikbaar is. In het Verenigd Koninkrijk kost het handelsregister 84,4 miljoen euro en in Australië  71,4 miljoen euro  per jaar. Verhoeven: “In andere landen kan het dus wel. En als de Nederlandse Kvk meer verdient dan dat de kerntaak kost, betekent dat een discussie over budget belangrijk is.”

Dat Kamp de KvK onderzoek naar zichzelf heeft laten doen, noemt Verhoeven ‘raar’. Maar de D66’er is over iets anders ontevreden. “Ik wil dat Kamp dat onderzoek naar de Kamer stuurt, nu hebben we niets.We willen het als Kamer beoordelen en over de inhoud hebben. Nu blijft het  in de la liggen van een minister die er toch al geen zin in had.”

Open State: KvK moet voor iedereen toegankelijk zijn

“Het openbare handelsregister moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat betekent dat de data niet alleen toegankelijk is voor bedrijven die daar veel geld voor betalen, maar voor iedereen”, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. “De publieke middelen die de Kamer van Koophandel nu al krijgt, zijn meer dan voldoende voor de uitvoering van deze taak.”  El Fassed is van mening dat het ontsluiten van handelsregisterinformatie als open data van groot belang is voor de economie, handel, innovatie en transparantie. “Dit vereist dan ook een gedegen onafhankelijk en vergelijkend onderzoek.”