Postpuberale millennialverdwazing: gevangen tussen twee heilige oorlogen

21-06-2016 16:20

Het radicale postmodernisme is momenteel sterk in opkomst. Deze stroming claimt niet alleen dat er geen absolute waarheid is, maar dat er geen enkele gradatie van waarheid is. Dat dit niet alleen een soort postpuberale millennialverdwazing is, bewijst de uitspraak van de baas van het journaal dat ‘wetenschap ook maar een mening is’. Alles is volgens deze mensen subjectief, en dus is alles waar….of onwaar, wat je wil. Iets wordt alleen maar ‘waar’ door en voor het uitoefenen van macht.

Social Justice Warriors

Met deze gedachte wordt het subjectieve perspectief allesoverheersend. Alles wat dan vervelende gevoelens oproept, wordt al snel ‘FOUT’ en moet bestreden worden door de krijgsmacht van de radicale postmodernen: de Social Justice Warriors (SJW). Hun wapens zijn uitsluiting via no-platforming en demonisering middels beschuldigingen van belediging, discriminatie of racisme. Als dat niet effectief is verschansen deze helden zich in hun ‘safe spaces‘, waar alleen gelijkgestemden mogen komen. Dit leidt tot een realiteitverstikkende politieke correctheid en het einde van de vrije meningsuiting oftewel het publieke debat.

‘Het terrein waar feiten straffeloos ontkend kunnen worden: het sociaal maatschappelijke domein’

Dat zij hun uitgangspunt nooit expliciteren is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de ridiculiteit ervan direct duidelijk wordt als we haar toepassen op een onomstotelijk feit. Je kan bijvoorbeeld wel beweren dat Newton en alle andere mannelijke, heteroseksuele, witte wetenschappers de zwaartekracht verzonnen hebben om vrouwen, homo’s en niet-blanken te beroven van hun driedimensionale vrijheid, maar dan zullen de meeste mensen toch denken dat je ze ziet vliegen. Bovendien levert die stelling niets op. De cursus ‘balkonvliegen voor HOLEBIES’ zal niet heel populair zijn.

Ideeënstrijd

De SJW maken zich dus noodzakelijkerwijs sterk op het terrein waar feiten straffeloos ontkend kunnen worden: het sociaal maatschappelijke domein, en altijd vanuit de positie van het slachtoffer dat gecompenseerd moet worden. DENK is daarmee een radicale postmoderne partij. Zij moedigen hun medestanders dan ook aan om te volharden in een fantasiewereld en zich niet bloot te stellen aan feiten en meningen van andersdenkenden via ‘de media’.

Eén van de grote paradoxen van deze tijd is dat SJW’s zich inzetten voor standpunten die haaks staan op hun idealen. Feministes verdedigen een waardensysteem dat vrouwen onderdrukt, homo’s ontkennen de homofobie van de islam en een anti-racisme-activiste gaat mee in de ontkenning van een racistische massamoord. Deze paradox bestaat echter alleen voor mensen die uitgaan van de realiteit. De Social Justice Warrior en de Holy Warrior vinden elkaar juist in de ontkenning daarvan. Het gaat hier om een ideeënstrijd die totaal anders is dan alle voorgaande.

Realiteitszin

Het gaat namelijk niet over wat de feiten zijn, maar óf er überhaupt feiten zijn. Beide partijen strijden tegen de feiten. De ene partij omdat de feiten bepaald worden door witte mannen, de andere partij omdat de feiten in tegenspraak zijn met hun sprookjesboek. Vanuit dit perspectief is DENK vooral een reactionaire premoderne partij. Zij moedigen hun medestanders dan ook aan om te volharden in hun fantasiewereld en zich niet bloot te stellen aan feiten en meningen van andersdenkenden via ‘de media’.

Dit stuit op tegenstand die zich organiseert in een ander paradoxaal verbond. Aan de ene kant zal iedereen met een beetje opleiding deze ideeën een belediging voor de intelligentie vinden. Aan de andere kant zijn er de mensen zonder opleiding maar met een gezonde dosis realiteitszin. Als je dagelijks werk nogal realiteitsgebonden is, zoals ‘huizenbouwen’, en je daarnaast een goede bullshitdetector hebt ontwikkeld ter compensatie van een gebrek aan formele scholing, zal die detector direct afgaan als een ‘SJW’ of een andere ‘radicale gelovige’ het woord neemt. Mochten deze realiteitsgezinden het wagen een kritische opmerking te plaatsen dan zullen zij op de gebruikelijke wijze worden uitgesloten en gedemoniseerd. Dit snoert hen misschien wel de mond, maar ze weten donders goed dat ze keihard gepiepeld worden.

Moderniteit als westerse verworvenheid

Dat is precies de onderstroom waarmee Donald Trump en alle andere populisten hun successen behalen. Waar het establishment krampachtig probeert de populisten niet in de kaart te spelen door met meel in de mond te praten, zou het effectiever zijn om gewoon te erkennen dat de premoderne religies en de postmoderne elite een front vorm dat een bedreiging vormt voor de westerse verworvenheden (de moderniteit).

De zure grap is dat als alle wensen van de SJW’s uitkomen, precies datgene zal gebeuren waartegen zij strijden. Als iedereen zich sorteert in de eigen safe space van gelijkgestemden is er de facto sprake van segregatie langs alle discriminatoire lijnen. Dan wordt Trump via een feitenvrije campagne verkozen als leider van de witte safe space en daarmee van alle andere safe spaces, die dan opeens niet meer zo safe zijn.

Onderdrukkende religieuze inslag

Als de realiteit er niet meer toe doet, wordt de sterkste sprookjeswereld dominant en die zal ongetwijfeld een onderdrukkende religieuze inslag hebben. Dan wordt die cursus ‘balkonvliegen voor HOLEBIES’ hier misschien wel realiteit, net als in andere delen van de wereld. Maar dat maakt natuurlijk allemaal niet uit als je toch niet in de realiteit gelooft.