Reportage

#Bruslog: Wereld Yoga Dag in het Europees Parlement

21-06-2016 15:15

Het is u wellicht ontgaan, maar het is vandaag de Internationale Dag van de Yoga. Daarom is er rond lunchtijd in het Europees Parlement een speciale “open yoga sessie” met Sri Sri Shankar. Niet iedereen in het Europees Parlement lijkt hem te kennen, maar hij blijkt een nogal belangrijke figuur te zijn in de yoga-wereld. Zes Europarlementariërs organiseren deze sessie, waaronder VVD’er Cora van Nieuwenhuizen.

Ruim voor aanvang van de sessie is er al een grote groep vrouwen neergestreken in Yehudi Menuhin, een enorme ruimte voor ontvangsten en evenementen. De aanwezigen dragen een wit T-shirt met het logo van “Yoga for Harmony and Peace”. Er hangt een vreemde lucht van bloemblaadjes en oud zweet. De matjes – geregeld door de Indiaanse ambassade bij de EU – liggen al klaar in alle kleuren van de regenboog. Er ligt ook nog een flinke stapel voor al het druk wordt. Een paar minuten later zijn de matjes op.

Yoga 3

‘Cora van Neuwenheusen’ is er ook

De Britse Europarlementariër Geoffrey van Orden heet ons welkom. Al zijn medewerkers zijn er ook, vertelt hij. Deze sessie is eigenlijk een herhaling van een evenement van vorig jaar, toen er 500 mensen uit het Europees Parlement aanwezig waren bij een meditatie met Sri Sri. Van Orden denkt dat yoga goed is om stress te verdrijven. Dat kan voor Van Orden – lid van de uiterst verdeelde Britse Conservatieven – in de week van het Brexit-referendum ongetwijfeld geen kwaad.

“Cora van Neuwenheusen” is ook heel belangrijk geweest voor de organisatie van deze sessie, leren we. Cora komt precies op tijd aangelopen op hoge hakken, in een lichtblauw jasje met een grote ketting. Ze doet het jasje uit en krijgt hetzelfde T-shirt als de rest: Yoga for Harmony and Peace. Ze mag net als Van Orden op een stoel op het podium plaatsnemen, waar ook Sri Sri inmiddels is gaan zitten. De importantie van dit evenement wordt geaccentueerd door de vele foto’s door fotografen uit zowel Brussel als de yogawereld.

Hoe je ook zit, yoga kan altijd

Een onbekende man kondigt Sri Sri aan. Hij vertelt dat het heel bijzonder is dat deze sessie hier gaat plaatsvinden, juist omdat dit het Europees Parlement is. Hij bedankt de tientallen mensen die zijn langsgekomen. Hij wil ons ook danken voor onze liefde. Dan is het tijd voor Sri Sri, die dezelfde boodschap blijkt te hebben. Hij is blij met deze internationale dag van de yoga, juist op deze langste dag van het jaar, juist hier in het Europees Parlement.

yoga 2

Onder leiding van Sri Sri gaat iedereen rustig op de grond zitten, handen wapperen, het hoofd roteren, langzaam in en uit ademen en balans laten ontstaan. De aanwezigen zitten op hun gekleurde kleedje. Van Nieuwenhuizen, Sri Sri en de andere bobo’s zitten op een stoel. Yoga kan kennelijk in elke zittende houding beoefend worden. Sri Sri zegt wat esoterische dingen zoals dat yoga “ritme in het leven brengt” en dat het gaat om “de eenheid van het individu en het universum”. Yoga brengt ons tevens meer gezondheid. Het gaat allemaal om de “boddie”, zoals Sri Sri dat zegt.

Het hart van het Europa van 48 landen

Sri Sri meldt ook nog even dat het Europees Parlement “het hart van Europa” is want hier komen 48 landen (sic) samen. Zo verspreiden we twintig minuten lang “het licht van de liefde”. Als het is afgelopen wil Sri Sri ons hartelijk bedanken: “dank aan iedereen die de wereld tot een betere plek maakt”, zegt hij, hierbij expliciet refererend aan de Europarlementariërs. Want: dit is “een van de twee grootste democratieën ter wereld”, weet de spiritueel leider.

Alle bobo’s op het podium staan op en gaan weg, maar niet voordat er wat extra foto’s met Sri Sri zijn gemaakt. In het gevolg van Sri Sri neemt ook Cora de benen. Ze heeft haar yoga-T-shirt nog aan. Dan gaan de stoelen van het podium en komt een gespierde dertiger de rest van de sessie begeleiden. De aanwezigen gaan staan en maken de ene na de andere ingewikkelde beweging. Zoveel yoga, dat was voor de Europarlementariërs een beetje te veel gevraagd.

Chris Aalberts doet dit jaar onder de titel #Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.