Haagse grabbelton

VIDEO – Mark Rutte speelt piano op Den Haag CS

16-06-2016 21:27

Timing is alles, niet alleen in de muziek maar zeker ook in de politiek. Want kijk toch eens welk een aardig beeld: de piano-minnende premier aan het klavier op Centraal Station Den Haag. Rutte had onlangs gezegd dat het gezond is om op de openbare piano’s te spelen die over enkele NS-stations zijn verspreid.  Of het de premier niet leuk leek eens een riedeltje te komen spelen, vroegen de spoorwegen zich af en Rutte zei gretig ja. Mooi plaatje, toch?

ProRail gaat nu ook overdag aan het spoor werken

Timing dus. Want wat meldde spoor-staatssecretaris Sharon Dijksma (Pvd) diezelfde donderdag aan de Tweede Kamer:

Treinreizigers zullen meer van werkzaamheden aan het spoor gaan merken. Het is de bedoeling dat spoorbeheerder ProRail meer overdag gaat doen. Ook kan het zijn dat op een traject langere tijd geen trein rijdt. Nu vinden werkzaamheden vooral op een beperkt aantal uren ‘s nachts plaats. De tijd voor het uitvoeren van onderhoud en vervangingen knelt daarom nu al, en zal zonder ingrepen in de toekomst nog meer gaan knellen. De bewindsvrouw wil ook dat ProRail efficiënter gaat werken en kosten terugdringt. Het bedrijf laat bijvoorbeeld al jaren geld op de plank liggen dat bedoeld is voor onderhoud. Aan de andere kant dreigt voor de periode 2018-28 een tekort van 475 miljoen euro bij beheer, onderhoud en vervanging.

“Kern van de zaak is dat de manier waarop ProRail onderhoud aan het spoor uitvoert, moet veranderen omdat de hoeveelheid werk toeneemt en de daartoe beschikbare tijd en middelen tekort schieten'”, aldus Dijksma. Volgens haar kan het mogelijk tekort worden opgelost als het onderhoud beter wordt georganiseerd. Oh, en station Delft kost inmiddels ook al bijna een miljard.

Tijd voor Schubert dus

Enfin, Rutte speelde een stuk van Franz Schubert, de derde Impromptu Opus 90 in Ges.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.