Reportage

#Bruslog: (Bijna) iedereen in het Europees Parlement is gek op Gers Pardoel

09-06-2016 12:01

Het is bijna half twaalf in de ochtend. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) loopt met hoge snelheid over een loopbrug richting de kantoren in het Europees Parlement. Even vraagt uw verslaggever zich af of hij Van Nistelrooij erop moet aanspreken dat hij de verkeerde kant oploopt. Er is namelijk over twee minuten een kort persmoment met het CDA en een lobbyist van Buma-Stemra. Dat is de andere kant op. Maar welke Europarlementariër van het CDA daarbij nodig is, weet uw verslaggever ook niet.

Dit blijkt wel degelijk Van Nistelrooij te zijn, want zijn voorlichter staat een stukje verderop te wachten. Ze probeert hem te bellen: “maar hij neemt zijn telefoon nooit op”. Even denkt de voorlichter dat Van Nistelrooij wel opneemt, maar dat blijkt een vergissing. “Dit staat wel stom zeg”, zegt ze nog. De voorlichter gaat op zoek naar Van Nistelrooij en een medewerker verontschuldigt zich. Met enkele minuten vertraging verschijnt de verdwaalde Europarlementariër alsnog.

Een boodschap voor de Europarlementariërs

Gers Pardoel is vandaag in Straatsburg. Hij heeft een boodschap voor de Nederlandse Europarlementariërs. Hij is gestuurd door Buma-Stemra wiens eigen lobbyist deze dag organiseert. Paul Tang (PvdA) is al vroeg aan de beurt. Een foto met Tang verschijnt op Twitter want Europarlementariërs ontmoeten de zanger graag. Ook Peter van Dalen (ChristenUnie) spreekt met Gers. “Hij neemt het standpunt van Gers mee”. Marietje Schaake (D66) zegt af en dat vindt Gers niet leuk.

Eerder deze ochtend is Gers aangeschoven bij Auke Zijlstra (PVV) in de ledenbar. Dit is een plaats in het Europees Parlement die alleen toegankelijk is voor Europarlementariërs en hun gasten, dus uw verslaggever is niet in staat bij het gesprek aanwezig te zijn. Wel merkt uw verslaggever van een afstandje dat ook Zijlstra het leuk vindt om Gers te ontmoeten. Als Van Nistelrooij komt aangelopen is het gesprek met de PVV’er net ten einde en beent Zijlstra – die qua uiterlijk alles wegheeft van een Europese ambtenaar – snel weg. Ook uw verslaggever krijgt een hand van Gers.

Bord goed in beeld houden

Dan is het tijd voor Van Nistelrooij. Gers en Van Nistelrooij poseren op twee meter afstand van de fotografen. Dan blijkt Gers bijna het bord met de boodschap te zijn vergeten. Gers pakt het bord aan en wil Van Nistelrooij de hand schudden. Maar het gaat weer bijna fout, want de tekst op het bord is niet goed in beeld. Nu ook dit is opgelost kan er eindelijk een hand worden gegeven. Een fotograaf maakt een foto, evenals de lobbyist, uw verslaggever en nog een andere Buma-Stemra-meneer.

Van Nistelrooij maakt een opmerking dat het Europees Parlement heeft gedebatteerd over boeren. Daar heeft Gers het echter niet over. Hij meldt dat de kwestie van vandaag niet alleen hem aangaat, maar heel veel mensen. “Wij maken wetgeving dus bij ons ben je aan het goede adres”, zegt Van Nistelrooij op uiterst vrolijke toon. Het moment duurt in totaal vier minuten, maar er is consensus dat dat eigenlijk ook wel voldoende is. “Wij waren het ook al met jullie eens”, vertrouwt Van Nistelrooij de aanwezigen toe.

Stagiair meldt dat er geen tijd is

Een man van Buma-Stemra filmt alles met de iPad. RTL Boulevard gaat gebruik maken van die beelden, zo hoort uw verslaggever, want RTL heeft geen eigen cameraman naar Straatsburg gestuurd. Er zijn ook al wat vragen opgenomen die Gers in RTL Boulevard zal gaan beantwoorden. Eigenlijk is het nu tijd voor weer een nieuwe Europarlementariër, namelijk Esther de Lange (CDA). Haar stagiair laat echter weten dat ze niet kan. Dat wordt later die middag. Wim van de Camp komt ook nog even langs, want het CDA was het er toch al mee eens.

Doen alle Europarlementariërs mee?” wil uw verslaggever weten. “Niet iedereen kan, ze hebben niet allemaal tijd”, klinkt het vanuit Buma-Stemra. Even later staat Bas Eickhout (GroenLinks) bij de koffiebalie. Hij heeft inderdaad geen tijd voor wat hij “deze onzin” noemt. “We zijn het er bovendien inhoudelijk volstrekt mee oneens”, voegt hij toe. Anja Hazekamp (PvdD) heeft er ook geen tijd voor: “Via YouTube heb ik wel nog even gekeken wie Gers Pardoel eigenlijk is”.

Chris Aalberts doet onder de titel #Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.