Haagse grabbelton

Turkije-deal – PvdA-Europarlementariër Kati Piri geeft Frans Timmermans de vinger

04-05-2016 21:09

Opmerkelijke tweet van PvdA-Europarlementariër Kati Piri (Volgens TPO‘s Chris Aalberts de meest invloedrijke Nederlandse EP’er van dit moment).

Aanleiding is uiteraard de persconferentie van Eurocommissaris en partijgenoot Frans Timmermans hedenochtend over de visum-liberalisatie voor de Turken. Brusselse bronnen zeggen woensdagavond tegen TPO dat de Europese Commissie Piri nog heeft proberen te masseren maar overduidelijk heeft die poging geen effect gehad.

Tel daarbij op dat er Groot Gedoe is tussen president Erdogan en zijn premier Davutoğlu, kleiner gedoe binnen de VVD-fractie die steeds meer moeite heeft partijleider Rutte te volgen in het Turkije-dossier en – vergeet de Griek niet! – het inmiddels derde steunpakket voor Griekenland nog niet rond is.

Ondertussen is naast Piri ook D66-EP’er Sophie in ‘t Veld not amused over Timmermans’ toespraak vandaag, ze beschuldigt hem van ‘loze beloften‘.

De Europese ontwikkeling van woensdag zal ook een binnenlands effect hebben. Enter christen-democratisch eenmansleger Pieter Omtzigt. Het CDA vindt het besluit van de Europese Commissie ‘onbestaanbaar en volstrekt onacceptabel’. Met de vluchtelingendeal leverde Europa zich over aan de wil en onwil van de Turkse president Erdogan. Of zoals Omtzigt het verwoordt tegenover het ANP:

 

“Dat blijkt nu in de praktijk, ondanks beweringen van premier Rutte en regeringspartij VVD dat van visumvrij reizen voorlopig geen sprake zou zijn. Hiermee heeft Rutte zich wederom totaal ongeloofwaardig gemaakt.”

 

Overigens: wist u al dat de Kosovaren ook al zonder visum de EU in mogen?

Europa (en Nederland)  is in crisis en niet zo’n klein beetje ook.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap. Dit was een uitstapje naar Brussel.