Politiek

Amerikanen vragen Nederland opnieuw om gevangenen Guantánamo Bay op te nemen

25-04-2016 17:28

Amerika heeft Nederland dit jaar opnieuw gevraagd gevangenen uit Guantanamo Bay op te nemen. Dat schrijft minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. De Amerikanen kregen vorig jaar al nul op het rekest maar hebben dit jaar wederom het verzoek herhaald ‘in diplomatieke contacten op ambtelijk niveau’.

Vorige maand werd bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama nog steeds voornemens is het Amerikaanse militaire gevangenenkamp op Cuba tijdens zijn ambtstermijn te sluiten.

Koenders schrijft na vragen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

 

“Het plan van de Amerikaanse regering om sluiting van de detentiefaciliteit dichterbij te brengen, wordt verwelkomd. Over de uitvoering van het plan bestaat nog veel onzekerheid. Het is daarmee te vroeg om de eerdere conclusie van het kabinet dat het Amerikaanse verzoek tot opname van gedetineerden uit Guantánamo pas in overweging zal worden genomen nadat de VS verdere betekenisvolle stappen heeft gezet richting sluiting van de detentiefaciliteit, inclusief berechting van de overgebleven gedetineerden, te heroverwegen.”

 

Sjoerdsma vindt het vreemd dat binnen de EU Groot-Brittannië, Frankrijk, Slowakije, Spanje, België, Duitsland, Ierland, Portugal, Italië, Bulgarije, Zweden, Estland en Denemarken inmiddels gevangenen uit Guantánamo Bay hebben opgenomen, maar Nederland niet. Koenders: “Dit betreft een afweging die iedere lidstaat zelf maakt.”

Washington verzocht Nederland vorig jaar twee gevangenen op te nemen.

Update 17.52 – D66: ‘Weigeren kan schadelijk zijn voor Nederland’

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt tegen ThePostOnline:

 

“D66 vreest dat het weigeren van de gevangen schadelijk is voor Nederland. We hebben een zeer belangrijk bondgenootschap met de Amerikanen en hebben hen bijvoorbeeld hard nodig in de strijd tegen ISIS. Dan is het van groot belang dat we ook iets terugdoen. Er zijn wel belangrijke voorwaarden waar aan voldaan moet worden voordat Nederland dergelijke gevangenen kan opnemen. Zo moet het gaan om onschuldige gevangen, die van elke blaam zijn gezuiverd, ze moeten niet terug kunnen naar eigen land en onze veiligheidsdiensten moeten ze in de gaten houden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan Nederland een steentje bijdragen aan de sluiting van Guantanamo Bay en een aantal gevangenen opnemen.”