Doneer aan TPO
 

Fuck de koning – Rutte: Schrappen wet Majesteitsschennis heeft niet hoogste prioriteit

'Zover ben ik nog niet'

Door: , 16:36, 22 april 2016

'Zover ben ik nog niet'

Het kabinet neemt de tijd om na te denken over het schrappen van de wet die majesteitsschennis verbiedt. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag. D66 diende deze dag een initiatiefwet in die het beledigen van het staatshoofd moet afschaffen. Volgens de premier gaat het om een ingewikkelde kwestie. Aan de wet liggen ,,bijzondere omstandigheden” ten grondslag. ,,De koning kan zich niet in het openbare debat verdedigen.” Dat maakt een ,,langdurige afweging noodzakelijk”, aldus de premier. Hij sluit niet uit dat het wetsartikel verdwijnt. “Misschien is de conclusie van die zorgvuldige weging wel dat je die ook kunt schrappen. Maar zover ben ik nog niet.” Majesteitsschennis heeft niet de hoogste prioriteit, voegde Rutte eraan toe.

D66 wil af van verbod

Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. “Waarom moet het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd anders beoordeeld worden dan belediging van alle andere Nederlanders? Zo’n zwaardere strafmaat is niet meer van deze tijd en onnodig”, meent Kees Verhoeven van D66. Hij wijst er daarbij op dat tussen 2000 en 2012 zestien mensen zijn veroordeeld voor majesteitsschennis.

‘Belediging bevriend staatshoofd’ wel geschrapt

Het kabinet gaat wel het artikel schrappen dat belediging van een bevriend buitenlands staatshoofd of regeringsleden strafbaar stelt. “Dat artikel zou weg kunnen”, zei Rutte. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) gaat hierover praten met D66. In het initiatiefvoorstel wordt namelijk ook dit verbod geschrapt.

Belediging van een bevriend staatshoofd is actueel geworden door de zaak rond de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann. Die wordt in Duitsland mogelijk vervolgd wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan omdat hij die een geitenneuker had genoemd.

Lees ook

TPO – VVD maakt einde aan verbod belediging bevriend staatshoofd

TPO – Fuck de Koning; Willem-Alexander en God zorgen maar voor zichzelf

TPO – ‘Fuck de koning’-roeper Al-Jaberi ten onrechte verdacht

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace