Haagse grabbelton

Referendum – Rutte herkent zich niet in PVV-aanklacht over ambtsmisdrijf

19-04-2016 18:39

Minister-president Mark Rutte herkent zich niet in de PVV-aanklacht dat hij een ambtsmisdrijf zou hebben gepleegd door de toestemmingswet over het associatieverdrag met Oekraïne niet direct in te trekken. Dat schrijft Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer nadat Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) hem om een reactie had gevraagd. De PVV’ers onder leiding van Geert Wilders deden vorige week hun aanklacht op grond van artikel 7 van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid. Het is nu aan de Tweede Kamer om dit verzoek wel of niet in te willigen.

Rutte schrijft in zijn brief op dat hij de vragen van de Tweede Kamer in het debat over het referendum vorige week ‘ zo volledig mogelijk’ heeft beantwoord. Ook wijst de premier er fijntjes op dat de motie van wantrouwen die de PVV vervolgens indiende werd verworpen én dat hij sinds dinsdagmiddag kan rekenen op een Kamermeerderheid voor zijn ingeslagen weg.

Vorige week bleek uit het debat over de uitslag dat het kabinet niet van plan is om op korte termijn de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. Rutte wil eerst in Brussel onderhandelen. “Als we nu intrekken zijn we het entreeticket naar die gesprekken kwijt. (-) Nee is nee leidt er toe dat Nederland buiten spel staat. De andere optie is ‘Nee en met dat nee moet iets gebeuren’.” Ook wil hij het Britse referendum in juni over de Brexit afwachten.

De Kamer zal later beslissen of de aanklacht in behandeling wordt genomen.

Lees ook

TPO – PVV klaagt Rutte aan vanwege vermoeden ambtsmisdrijf

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.