Politiek

Minister Schippers (VVD): Johan Derksen heeft gelijk over Marokkanen in amateurvoetbal

15-04-2016 11:30

Voetbaljournalist Johan Derksen heeft een reëel probleem geconstateerd rond Marokkaanse voetballers. “Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere”, zei minister Edith Schippers (Sport) vrijdag volgens de NOS.

“De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op. We zien het gebeuren op de sportvelden, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost.”

Derksen zei maandag in het RTL-programma Voetbal Inside dat er voetbalclubs “naar de klote zijn gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen.”

Eerder liet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) al weten dat het Derksen vrij staat om de problemen aan te kaarten, maar dat het weren van Marokkanen bij voetbalclubs racistisch is.

Anp