Politiek Buitenland

Hillary Clinton: ‘Bernie Sanders is geen Democraat’

06-04-2016 17:55

Hilarry Clinton sprak bijna een uur met Politico en maakte al haar opponenten voor rotte vis uit.

Dat is bijzonder omdat Bernie Sanders nu ook tot de doelwitten behoorde. Eerder was haar campagne en het Democratische establishment erop gericht om alleen Republikeinen aan te vallen en zo het afbreukrisico voor de eigen partij te minimaliseren.

Neofascisten

Een rondje citaten uit en parafrasen van het interview:

Op de vraag of Bernie Sanders een Democraat is:

“Nou, die vraag kan ik niet beantwoorden. (…) Hij is een relatief nieuwe Democraat en eigenlijk ben ik niet zeker of hij er wel één is.”

Vervolgens vergeleek Hillary Trump met de voormalige New Yorkse burgemeester, en ‘bully’ volgens Clinton, Rudy Guiliani. Om ervoor te zorgen dat Cruz niet kon profiteren van haar aanval op Trump, die en passant met Europese ‘neofascisten’ wordt vergeleken, noemde ze Cruz een vergelijkbare slechterik. Dus ook Cruz is een neofascist. Chic.

Huilie

Dan gaat het over Sanders die volgens haar de verkeerde mensen aanvalt:

“Ik weet dat senator Sanders veel tijd besteed aan het aanvallen van mijn man en president Obama. Ik hoor hem zelden iets negatiefs zeggen over George W. Bush, die naar mijn idee onze economie heeft kapotgemaakt.”

‘Ik ben geen politicus’

Clinton doet het niet erg goed op campagne. Ze heeft moeite een zaal te vatten en zegt daarover:

“Ik hoop dat ik een betere kandidaat ben (dan tijdens eerdere verkiezingen, bijvoorbeeld voor de Senaat in 2000, WJH). Ik heb het gevoel dat ik dat ben. Ik bedoel…ik ben geen natuurlijke politicus.”

*Hier mag u even lachen* Kapotgrappig hoe de aartspoliticus hier de oude ik-ben-geen-politicus-truc toepast. Toch is dit een interessant campagne-interview. Zo probeert zoals altijd menselijker over te komen. Deze keer door een flinke dosis zelftwijfel. Dat lijkt bescheiden, maar is een slimme tactiek om mensen aan te spreken in een wereld die niet de hare is. Eigenlijk zegt ze: ik ben ook maar een mens. En de rest neofascisten.