Opinie

Bonusquote: Michel Houellebecq in ‘Soumission’ over Brussel

22-03-2016 11:55

 
Dit is een repost.
 

“Ik was een paar jaar later naar Brussel gegaan (…). Vooral de goorheid en de triestheid van de stad hadden me getroffen, en ook de voelbare haat tussen de bevolkingsgroepen, meer nog dan in Parijs of Londen: in Brussel voelde je je meer dan in enige andere Europese hoofdstad op de rand van een burgeroorlog.”

 

In zijn laatste roman Soumission (‘Onderworpen‘, in het Nederlands vertaald door Martin de Haan) laat Michel Houellebecq zijn hoofdpersoon een accurate beschrijving geven van Brussel. Een beschrijving die, zoals we vandaag en de afgelopen dagen hebben kunnen zien, aardig overeenkomt met de werkelijkheid.

Opvallend is dat Houellebecq in zijn roman Platforme (‘Platform‘, eveneens vertaald door Marin de Haan) (2001), een grote aanslag door islamisten op het decadente Westen laat plaatsvinden. Vlak na het uitkomen van Platforme vonden de aanslag op de Twin Towers in New York plaats.

Je zou haast denken dat Houellebecq een ziener is. En gezien de hoeveelheid rechtszaken, haat en intimidatie doorgaans tegen Houellebecq zal dat ook wel kloppen. Immers: hoe meer gelijk je als schrijver hebt over de multiculturele samenleving in het algemeen en de islam in het bijzonder, hoe groter de haat bij de politiek-correcte elite.

 

Lees ook: Michel Houellebecq over het Frankrijk van nu