Politiek

Drie jaar cel voor oud-premier Curaçao Gerrit Schotte

11-03-2016 14:23

Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte is vrijdagochtend (lokale tijd) door de rechter op Curaçao veroordeeld tot drie jaar cel.

‎Het Openbaar Ministerie had ook drie jaar gevangenisstraf geëist wegens onder meer ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat zou zijn gepleegd vlak voor én tijdens zijn premierschap. Het OM verwijt Schotte geld te hebben aangenomen van gokbaas Francesco Corallo, en daarmee een ‘marionet’ te zijn geworden van een man die door de regering van Italië wordt gelinkt aan de maffia. Schotte was van 2010 tot 2012 premier van Curaçao. Hij is momenteel parlementariër en leider van de grootste oppositiepartij MFK.

De Tweede Kamer drong vorig jaar onder leiding SP-Kamerlid Ronald van Raak en VVD-Kamerlid André Bosman aan op onderzoek naar de verbondenheid tussen de onder- en bovenwereld op Curaçao en Sint Maarten. Van Raak vrijdag in een reactie:

 

“Ik ben erg blij met de veroordeling van oud-premier Schotte op Curacao, omdat hij zich heeft laten betalen door de gokindustrie, in het bijzonder door gokbaas Francisco Corallo van Sint Maarten, die wordt verdacht van banden met de maffia. De gevangenisstraf van 3 jaar doet recht aan de schade die hij heeft aangericht voor de mensen op het eiland. Het verbod om de komende 5 jaar nog aan verkiezingen mee te doen moet voorkomen dat hij nog meer schade kan aanrichten. Vandaag is een begin gemaakt met de grote schoonmaak van de politiek op Sint Maarten en Curaçao. Nog veel zaken tegen politici en figuren uit de gokwereld zullen hopelijk volgen. Door het foute geld te volgen kunnen we de foute politiek aanpakken en de mensen op Sint Maarten en Curaçao een eerlijke kans geven op een betere toekomst.”

 

Lees ook

TPO – Gerard Spong deed namens gokbaas op Sint Maarten aangifte tegen SP-Kamerlid Ronald van Raak

Gerrit Schotte: ‘Strafzaak is haatzaaiende heksenjacht’

TPO –Schotte wilde maffiabaas als lid van Centrale Bank Curaçao