Politiek

VVD-fractie zet Suikerfeest-controverse met VVD-staatssecretaris op scherp

09-03-2016 17:03

Onderwijs-staatssecretaris Sander Dekker (VVD) kreeg eind vorige maand al de toorn van de VVD-fractie over zich heen omdat hij er geen probleem mee heeft wanneer schoolbesturen een vrije dag geven voor het islamitische Suikerfeest. Ze zullen deze dan dan wel voor een andere vrije dag moeten inruilen. VVD-Kamerlid Karin Straus zei toen tegen ThePostOnline dat wat de VVD betreft van het inruilen van christelijke feestdagen voor islamitische geen sprake kan zijn. Beide liberalen zijn er overduidelijk niet uitgekomen. Straus wil dat Dekker nu met onderwijsorganisaties PO- en VO-Raad contact zoekt om ‘de trend van het opgeven van onze waarden en tradities onder de aandacht te brengen, de onwenselijkheid daarvan over te brengen en met hen te bespreken hoe deze trend snel gekeerd kan worden’. Dat schrijft zij woensdag in Kamervragen aan Dekker.

Volgens Straus moeten ‘scholen in Nederland de Nederlandse tradities, cultuur en waarden actief uitdragen en op hun leerlingen overbrengen’.

Cultuurrelativisme

Het inruilen van nationale- en christelijke feestdagen die een lange traditie in de Nederlandse samenleving kennen voor bijvoorbeeld islamitische is volgens haar ‘onwenselijk’. Straus vervolgt:

 

“In hoeverre deelt u de mening dat er een trend gaande is, waarbij onze Nederlandse waarden soms te gemakkelijk aan de kant worden gezet, of niet actief worden verdedigd, zoals ook het rapport Twee Werelden, Twee Werkelijkheden (‘Juf, we kunnen de vormen van uw lichaam zien’, BP) liet zien? Maakt u zich zorgen over dit cultuurrelativisme dat dus in de dagelijkse praktijk in scholen zichtbaar wordt? Zijn docenten wel voldoende toegerust om op school thema’s te bespreken zoals de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, of het bestaan van de holocaust? In hoeverre voelen onze leerkrachten zich voldoende gesteund, zowel maatschappelijk als door hun schoolbesturen en hun schoolleiders, om deze discussies in de klas aan te gaan?”

 

Fractievoorzitter Zijlstra voelt ook niets voor Suikerfeest

Straus kan rekenen op de steun van haar fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij zei in februari in een interview met Trouw:

 

“Wij doen in Nederland heel veel concessies aan de manier van leven, onze waarden. Amsterdamse schoolbesturen, die open staan voor het omruilen van Tweede Pinksterdag voor het Suikerfeest, in plaats van ferm te wijzen op de joods-christelijke geschiedenis van ons land.”

 

Wordt vervolgd.

Lees ook

TPO – VVD-staatssecretaris vindt islamitische feestdagen oké