Politiek

EC-leider Juncker: We kunnen wel een of twee miljoen opvangen

04-03-2016 08:31

“De vluchtelingen komen naar Nederland, naar Duitsland met de gedachte dat ze met een paar maanden een huis hebben en een baan en dat ze hun gezin kunnen laten overkomen”, zegt CDA’er Sybrand van Haersma Buma, de CDA-kamerfractieleider. “Maar wij kunnen nooit immigratie bieden aan zoveel mensen die naar ons deel van de wereld willen komen.”

Buma vindt daarom dat de vluchtelingencrisis niet meer de kans moet krijgen, zich vanuit Griekenland over heel Europa te verspreiden. De grens tussen Macedonië en Griekenland is nu dicht, en dat is een goede zaak. Buma: “Die grens is de buitengrens van de EU. Maar ik weet niet of het haalbaar is dat die grens dicht blijft. We hebben wel een verantwoordelijkheid om Griekenland te helpen. Maar Griekenland vraagt ook veel te laat om hulp. Dit duurt al twee jaar. We hadden al eerder moeten beginnen daar. Twee jaar geleden al.” De vorige Griekse minister van Financiën waarschuwt overigens dat Griekenland een concentratiekamp voor vluchtelingen dreigt te worden.

Buma: “Er is een grens aan wat we kunnen doen”

Buma vindt dat ook de Golfstaten meer moeten doen aan de crisis. “Europa heeft een verantwoordelijkheid maar er is een grens aan wat je kunt doen met zijn allen. Je kunt niet in een permanente staat van crisis zijn.”

Juncker: “Europa kan best een of twee miljoen vluchtelingen opnemen”

Buma reageerde op president Jean Claude Juncker van de Europese Commissie. Juncker, die als christendemocraat tot dezelfde partijfamilie behoort als Buma, vindt dat Europa met haar 500 miljoen inwoners best een of twee miljoen vluchtelingen kan opnemen. Juncker zei dat tijdens de Norbert Schmelzerlezing in Den Haag.

Die lezing is in 2001 door het CDA ingesteld als eerbetoon aan de christendemocratische politicus Norbert Schmelzer, die zelf de lezing in 2001 voor het eerst hield. Sindsdien hebben tal van Europese christendemocraten als Angela Merkel, Jan Luc Dehaene en nu voor de tweede keer Jean Claude Juncker, de lezing gehouden. Ook Oekraïne en het referendum kwamen daar voorbij.

Juncker waarschuwde dat het associatieverdrag met Oekraïne om handel gat. Het gaat niet om toetreding, Toetredingen zijn voorlopig niet aan de orde, ook niet van andere landen – o.a. Montenegro, Bosnië, Macedonië en Turkije zitten in de wachtkamer – maar ze voldoen nog lang niet aan de voorwaarden. 

“Problemen zijn immens”

Juncker wees er op dat Jordanië met 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen – naast de Palestijnse vluchtelingen die er al decennia zitten – en Libanon waarvan 25 procent van de inwoners nu Syrisch vluchteling is – aan de top van hun kunnen zitten. Juncker tekende aan dat dat geldt voor mensen die oorlog ontvluchten, niet om economische immigranten.

Juncker verdedigde in Den Haag verder Europese steun voor Turkije. De 3 miljard die de EU en Turkije afspraken, is niet zomaar een gift aan de Turken, benadrukte hij. ‘Er zitten kinderen bij, die hebben scholen nodig en leraren. Er zijn ziekenhuizen nodig,”

CDA Tweede Kamerfractieleider Buma heeft er geen vertrouwen in dat Turkije een oplossing heeft te bieden. Hij wijst er verder op dat de vluchtelingen allemaal naar Duitsland en Zweden willen en in mindere mate naar Nederland. En niet naar Oost-Europa bijvoorbeeld. “Dit is niet houdbaar, ook een miljoen is niet houdbaar. Maar we zijn afhankelijk van andere landen. Wij zijn de laatste in de rij.”

Buma: “Rutte moet doen wat hij belooft”

Buma heeft twee eisen voor premier Rutte. Buma wil dat premier Rutte met de juiste cijfers komt van geschatte instroom. Rutte noemde in de Kamer veel lagere cijfers – ruim vijftigduizend – van de geschatte vluchtelingeninstroom dan waar ambtelijk rekening mee wordt gehouden – ruim negentigduizend. Ook beloofde Rutte dat de instroom binnen zes tot acht weken naar nul gaat. Buma: “Wij gaan de premier daar aan houden, hij is de premier van Nederland en die kan niet zomaar wat roepen.”

 

Titelfoto: Juncker in gesprek met voormalig Navo-baas Jaap de Hoop Scheffer – Simon Trommel/Trommel Media