Politiek

Juncker zaait wederom angst: Een Nederlands Nee zal Europa destabiliseren

03-03-2016 17:47

Een negatieve uitslag van het Oekraïne-referendum kan leiden tot destabilisering in Europa. Dat zei voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie donderdag in Den Haag. Hij riep Nederlanders op om op woensdag 6 april voor het samenwerkingsverdrag te stemmen. In januari voorspelde Juncker al een een ‘grote continentale crisis’ bij een Nederlands nee. Het kabinet probeert juist  ‘bangmakerij en grote woorden’ te vermijden. Juncker deed zijn uitspraken tijdens de Norbert Schmelzerlezing. Die wordt jaarlijks georganiseerd door het CDA.

Juncker echter donderdag:

 

“Als Nederlanders ‘nee’ stemmen hebben we een ernstig probleem in Europa; destabilisering. Ik zal daarom blij zijn als Nederland ‘ja’ stemt.”

 

‘Een handelsnatie als Nederland’

Juncker benadrukte dat het gaat om een handelsverdrag en niet om een eerste stap naar toetreding tot de Europese Unie. “Oekraïne wordt de komende 20, 25 jaar geen lid van de Europese Unie”, verklaarde de commissievoorzitter. In die tijd zal het land ook geen lid worden van de NAVO, voegde hij eraan toe. Hij gaat uit van een positief resultaat. Hij kan zich niet voorstellen dat ‘een handelsnatie als Nederland’ tegen het verdrag zal stemmen.

Kabinet wil bangmakerij juist vermijden

Juncker waarschuwde in januari ook al voor de gevolgen van een Nederlands nee. Minister-president Mark Rutte zei toen dat hij dat ‘grote woorden’ vond van de Europese christen-democraat. Volgens Rutte gaat het associatieverdrag met Oekraïne vooral om ‘vrijhandel en geld verdienen’.

Halverwege februari lekte de communicatiestrategie van het kabinet inzake het referendum uit. Daaruit bleek dat het kabinet waakt voor uitspraken zoals Juncker nu doet. Als voorbeeld werd oud-D66 minister Laurens Jan Brinkhorst aangehaald die ten tijde van het referendum over de Europee Grondwet in 2005 waarschuwde dat ‘het licht’ zou uitgaan bij een Nederlands nee.

Lees ook

TPO – Kabinet waarschuwt zichzelf: wees geen Laurens Jan Brinkhorst