Haagse grabbelton

Kampioen van de carnavalswagen – Zo hard speelt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert het politieke spel

24-02-2016 16:58

Martijn van Helvert, Limburgse wonderboy van het CDA, is kampioen van de carnavalswagen. Wat blijkt: er rijden ook carnavalswagens rond het halfvasten, wanneer de rooms-katholieke ramadan halverwege is. Komende zondag willen carnavalswagens uit het Limburgse Stein meetrekken in carnavalsoptochten in het Belgisch-Limburgse Maasmechelen.

Carnavalswagens op de snelweg

Om daar te komen over de binnenweggetjes duurt uren dus de organisatie wil de wagens twee kilometer over de snelweg A76 laten rijden. De provincie Limburg is zelfs bereid (DUH!) één en ander te faciliteren.  Het ministerie van Verkeer wil daar echter geen vergunning voor afgeven omdat voertuigen daar minimaal 70 kilometer moeten rijden. En daar is een carnavalswagen niet op gebouwd.

Van Helvert wil nu dat verkeersminister Melanie Schultz alsnog toestemming verleent om over de A76 de Grensmaas te laten passeren ‘in verband met het cultureel grensoverschrijdend samenwerken tussen carnavalsverenigingen in Nederland en België’.

Een tikkende politieke tijdbom

In zijn Kamervragen van woensdag een opmerkelijk verzoek aan Schultz:

 

“Kunt u garanderen dat in de afgelopen vier jaar op geen enkel stuk snelweg in Nederland langzaam speciaal vervoer heeft plaatsgevonden op incidentele basis, al dan niet met speciale begeleiding?”

 

Dat leest als niets anders dan een tikkende politieke tijdbom. Van Helvert weet iets wat Schultz vooralsnog niet weet; ergens in de afgelopen vier jaar is een keer een ontheffing verleend die ook van toepassing kan zijn op bovengenoemde carnavalswagens. Schultz kan nu niet anders dan toestemming verlenen, anders zal Van Helvert triomfantelijk een document uit zijn binnenzak toveren met alle politieke gevolgen van dien.

Of hij bluft. Maar nooit zal Van Helvert een Hollander toestaan tussen hem en zijn carnaval te komen.

Zo hard speelt hij dus het politieke spel. Alaaf!

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.