Politiek

Hachchi blijkt slechts vrijwillige folderaar voor Clintonteam, voor 6800 wachtgeld in de maand

18-02-2016 07:28

Experts vroegen zich al af of de plotseling naar Amerika vertrokken Wassila Hachchi (D66) wel zo snel zou kunnen tekenen bij het campagneteam van Hillary Clinton. Na haar vertrek zou ze eerst gemeld hebben geen aanspraak te willen maken op wachtgeld. Dat wachtgeld levert haar nu 6800 euro in de maand op, omdat ze slechts aan de slag is als folderaar,  dat weet de Telegraaf deze morgen te melden.

Later na haar vertrek bleek Hachchi er naar te streven af te zien van wachtgeld ‘zodra een arbeidscontract was getekend‘. Het AD rekent voor dat dat eerst neerkomt op 80 procent van haar jaarsalaris van 107.000 euro, zo’n 6801 euro per maand. Na een kwartaal gaat dan een sollicitatieplicht gelden.

Verantwoording van een Kamerlid

Ook de D66 top lijkt weinig meer informatie te hebben over waarom hun kamerlid werkelijk zo spoedig is vertrokken. Op een nieuwjaarsreceptie kwam Chris Aalberts geen antwoorden tegen bij de D66-leden. Hij vroeg zich toen al hardop af of het niet “flyeren op kosten van de belastingbetaler” werd.

Dat de partij enigszins in de maag lijkt te zitten met het oud-Kamerlid is niet zo vreemd. Als gekozen volksvertegenwoordiger zomaar je plek verlaten om voor 6800 euro per maand te gaan folderen straalt fout af op de partij, en de politiek in het algemeen. Minister Plasterk (PvdA) van binnenlandse zaken zegt daarover tegenover de Telegraaf: “Ik vind dat een Kamerlid de morele plicht heeft om zich te verantwoorden”.

‘Zou goed zijn als ze inzicht geeft’

De Kamervoorzitter, Khadija Arib, liet zich al eerder in gelijke termen als Plasterk over de kwestie uit. De ‘geheimzinnigheid’ die Hachchi rondom haar reden voor het verlaten van de Kamer laat bestaan vond ze betreurenswaardig, “Het zou voor haarzelf en de Kamer goed zijn als ze inzicht geeft in haar beweegredenen”. Er bestaat geen instrument om achter de beweegredenen van Wassila Hachchi te komen.

Dat de D66-leider, Alexander Pechtold, zich rustig hield maar gefrustreerd leek over de site, viel verschillende mensen op.

Hachchi liet uiteindelijk slechts in een tweet weten ‘de commotie te betreuren’. Verder hult iedereen zich in stilzwijgen, hetgeen speculaties blijft voeden dat er allicht meer aan de hand is.


#campaign #politics #elections #vote #liberal #democrats #D66

Posted by Wassila Hachchi on Sunday, March 8, 2015