Politiek

OM gaat moord op Theo van Gogh niet verder onderzoeken

17-02-2016 11:41

Het Openbaar Ministerie gaat de moord op Theo van Gogh niet verder onderzoeken. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdagochtend tijdens een debat over de AIVD. Nieuwe AIVD-informatie geeft geen aanleiding tot verder onderzoek.  Eind vorig jaar werd bekend dat bij de AIVD tussen 2004 en 2011 informatie was binnengekomen over mogelijke handlangers van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Die informatie werd in tien gevallen niet doorgegeven aan het Openbaar Ministerie.

Persoon 2 en de Commissie Stiekem

Begin december stuurde de AIVD deze informatie alsnog door naar het OM. Uit een van de tips blijkt dat er voor Mohammed Bouyeri iemand anders is gevraagd om Van Gogh te vermoorden. Deze persoon zag daar van af. De mogelijke opdrachtgever is ‘Persoon 2’.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wees tijdens het debat er op dat als er een Persoon 2 is en dat er dus sprake is van handlangers: “De conclusie van het rapport kan niet zijn dat Mohammed B. geen handlangers heeft gehad.” Plasterk zei dat hij meer informatie heeft maar dat hij die alleen vertrouwelijk kan delen. Dat zou betekenen dat de Commissie Stiekem wordt ingelicht maar daar heeft Van Raak niets aan omdat hij geen fractievoorzitter is.

Tweede Kamer heeft alles gedaan

Het Kamerlid zegt zich dan ook neer te leggen bij de uitspraak van het OM. Maar dat doet hij niet met graagte.”We zijn een heel eind gekomen, tot op de bodem gegaan maar het boek is nog niet gesloten.”

Lees ook

AIVD stuurt alsnog informatie over mogelijke handlangers moordenaar Van Gogh naar OM

Theodor Holman – Mohammed B.-onderzoek lijkt op tapijt waaronder alles geveegd kan worden

Geenstijl – Wie is degene die Theo van Gogh niét wilde vermoorden?