Politiek

Europese GroenLinks-fractie wil dat Europese Commissie Frankrijk aanspreekt op boycot van ThePostOnline

02-02-2016 12:33

Europees parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks) wil dat de Europese Commissie de Franse regering aanspreekt op het dreigement ThePostOnline in Frankrijk te blokkeren. Dat schrijft zij in vragen aan de Commissie. De Franse opsporingsdienst OCLCTIC eiste vorige maand dat TPO een video verwijdert waarin een executie door ISIS wordt getoond.Volgens Sargentini is het Franse handelen ‘in strijd met het beginsel van de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in het Europees Handvest van de Grondrechten’. De politica wil dat de Europese Commissie voorkomt ‘dat deze eenzijdige actie leidt tot een ernstige schending van de rechten van Europese burgers in Frankrijk’.

Ook vindt ze dat er reeds voldoende wettelijke mogelijkheden zijn om illegale content op internet na een gerechtelijke toets te laten verwijderen door de nationale autoriteiten van het land waar de publicatie plaatsvindt.

‘Onzalige en vrijheidsbeperkende ontwikkeling’

In de Tweede Kamer werd ook verbaasd gereageerd op de Franse dreiging om TPO te censureren. Louis Bontes en Joram van Klaveren (beiden VNL) zeiden vorige maand dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) de Fransen moet aanspreken ‘op deze onzalige en vrijheidsbeperkende ontwikkeling’.

NCTV heeft wél begrip voor TPO

Volgens Frankrijk is het ISIS- filmpje in strijd met de Franse anti-terrorismewetgeving en is Frankrijk daarom gerechtigd Nederlandse content in Frankrijk te censureren. TPO is echter niet van plan het filmpje te verwijderen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadde TPO ook aan het filmpje vooralsnog niet te verwijderen. Volgens verschillende Nederlandse juristen is door de Franse actie de vrijheid van meningsuiting in het geding gekomen. Pikant detail: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)  liet vorige maand weten begrip te hebben voor het standpunt van TPO: ““We begrijpen dat het tonen van jihadistische content als deze ook deel uitmaakt van jullie journalistieke werk en dat jullie daarin jullie afwegingen maken.”

Lees ook

Frankrijk wil TPO.nl censureren wegens ISIS-filmpje