Politiek

Martijn van Dam (PvdA) vindt Europees melk/fruit-programma basisscholen stom

14-12-2015 16:03

Nederland is niet te spreken over de uitbreiding van het Europese melk- en fruitprogramma voor basisscholen. De Europese bewindslieden van Landbouw stemden daar maandag in grote meerderheid mee in.

“Voor ons is het teleurstellend”, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) in Brussel. “Het is heel goed om kinderen te leren gezond te eten maar dat hoeft de EU niet te regelen. Dat kunnen we best zelf.”

Het is Van Dam ook een doorn in het oog dat de regeling ruimte biedt om producten te financieren waar suiker en vet aan wordt toegevoegd. “Bijvoorbeeld chocomel of yogidrink wordt gesubsidieerd met Europees geld. Het is onverantwoordelijk dat je kinderen met belastinggeld gesubsidieerde drankjes geeft waar bijna net zo veel suiker inzit als in cola.”

De stelling dat Europa obesitas bevordert noemde Van Dam “misschien weer wat overdreven”.

De EU begon in 1977 met subsidies aan lidstaten voor melk op school. Daar kwamen later fruit en groenten bij. Het programma wordt vanaf augustus 2017 uitgebreid tot jaarlijks 250 miljoen euro. In 2011 was dat nog 180 miljoen.

“Wij zullen het geld straks gaan gebruiken voor echt vers fruit, verse groenten en gewone melk”, aldus Van Dam. “Dingen die echt gezond zijn voor kinderen en niet producten die misschien de illusie wekken dat ze gezond zijn, maar intussen net zo ongezond zijn als frisdrank. Ik vind het onbegrijpelijk dat Europa doorgaat met het subsidiĆ«ren daarvan.”

Het geld weigeren is geen optie. “We zouden wel gek zijn als we daar voor onze boeren en fruittelers geen gebruik van zouden maken.”

Anp