Bonusquote: twee promovendi fileren politieke correctheid op Westerse universiteiten

25-11-2015 10:34

TPO’s own, Dieuwertje Kuipers en Geerten Waling, fileren de verstikkende politieke correctheid die het vrije woord op onze universiteiten in rap tempo afbreekt.

“Vooropgesteld: identity politics-argumenten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de emancipatie van minderheden. Maar het is verontrustend hoezeer zij het vrije publieke debat beginnen te ondermijnen. Als argumenten het afleggen tegen gevoelens, als feiten moeten worden verzwegen omdat ze kwetsend kunnen zijn, als iemand zijn mond moet houden omdat hij niet de juiste ‘identity’ heeft – dan staat de vrijheid van meningsuiting op het spel. Niet alleen eigent men zich een portierfunctie toe in het debat (‘mond houden en luisteren’), maar ook dirigeert men hoe dit debat wordt gevoerd. Zo ontstaat een linguïstisch mijnenveld met patrouilles van de woordenpolitie.

Niet alleen het vrije woord, ook de vrije wetenschapsbeoefening raakt zo in het geding. De excessen van dit malle discours woekeren immers juist in academische kringen. Ook Nederlandse universiteiten doen onder het mom van ‘diversiteit’ steeds meer concessies aan het vrije denken. Lezingen worden afgelast uit angst voor ‘ophef’, programma’s worden aangepast aan lange tenen van studenten.

In het kader van ‘decolonize the university’ ging een VU-student zo ver om na één week te concluderen dat de opleiding oudheidkunde een ‘racistische kijk’ op de geschiedenis gaf, en er aan de VU ‘ideologie, geen wetenschap’ werd bedreven. De seculiere UvA besloot deze week, na eisen van dekoloniserende studenten, om gebedsruimtes in te richten.

Dit moet eigenlijk voor zich spreken: een vrij publiek debat kwetst altijd gevoelens en een universiteit is per definitie géén ‘safe space’.”

 

Lees het stuk ook om de angstaanjagende opsomming van policor-excessen. Oh en als u verder wilt weten hoe erg het is, kijk dan dit filmpje.