Opinie

Bonusquote: pas op met het debat want dat kan zomaar bijdragen aan ‘zinloze polarisatie’

23-11-2015 17:11


“Wie termen als extremisme, fundamentalisme en orthodoxie op één hoop gooit, draagt bij aan zinloze polarisatie.

Op dezelfde manier zou je kunnen zeggen: het islamistisch extremisme verhoudt zich tot de islam zoals de Ku Klux Klan zich tot het protestantisme verhield. Elke gemeenschap moet steeds opnieuw beslissen wat uit naam van zijn (heilige) teksten en traditie nog gezegd en gedaan mag worden. Niet elke interpretatie is geoorloofd. Het citeren van enkele losse teksten voldoet niet, die moeten ook in een aanvaardbare relatie staan tot andere teksten en de grote lijnen van een traditie. Hoe verhoudt zich bijvoorbeeld het doden van mensen onder het uitroepen van Allahoe Akhbar zich tot de Korantekst die stelt: ‘wie één mens doodt, doodt de gehele mensheid en wie één mens redt, redt de gehele mensheid‘ en tot opdrachten om wat je hebt te delen met mensen die minder hebben?

Op dezelfde manier kun je je afvragen of de manier waarop Geert Wilders de liberale traditie interpreteert nog wel liberaal is. Met zijn bewering dat hij de rechten van vrouwen en homo’s verdedigt tegen islamitische migranten ondermijnt hij dit gedachtegoed in feite doordat hij minderheden fundamentele rechten ontzegt.”

 

Je zou hieronder nog een commentaar kunnen toevoegen maar gewoon de naam en functie van de NRC-inzendingscribent in kwestie moet voldoende zeggen, dus bij dezen: “Erica Meijers is theoloog en hoofdredacteur van De Helling, wetenschappelijk bureau GroenLinks.”