Ja, ISIS heeft met islam te maken

22-11-2015 14:20

Direct nadat de lijken neervielen in Parijs en het nieuws zich samen met het bloed over de straten van West-Europa verspreidde, waren de Moslims alweer bezig met een heel ander lijk. Een lijk dat nu niets meer is dan botten in een graf ergens in Saoedi-Arabië. Het gaat om profeet Mohammed, de finale profeet van de Islam.

Moslims roepen in koor dat ‘de islam niets met de terreuraanslagen te maken heeft’ en bezigen daarmee een koel egoïsme om een 14 eeuwen oud lijk en almachtige God vrij te pleiten. En dat in een tijd dat dinerende en concertbezoekende burgers worden neergemaaid, in al hun menselijke eenvoudigheid. Het dode, en het onzichtbare, wordt dus kennelijk met meer zorg beschermd dan het levende en tastbare.

Ali modaal

Natuurlijk is het de moslims ook om zichzelf te doen. Na elke aanslag zitten ze in het beklaagdenbankje, als moslim merk je dat in de samenleving. Dus ook hier is de zogenaamde scheiding tussen ISIS en islam louter egoïstisch. Maar het dwingt om de vraag te stellen: hoe zit het met Ali modaal in Nederland? Is zijn religie echt onschuldig? Of is ISIS een tentakel van de octopus die islam heet, die zich vlak onder de oppervlakte ophoudt, en zowel de linkse kerk als de rechtse moskee in de verleiding brengt de tentakels als afzonderlijke slangen te slijten aan Jan modaal?

‘Voor de Salafisten is Allah de ultieme bovenmenselijke conservatieve Amerikaan’

De islam heeft drie grote stromingen. Soennisme, Sjie’isme en Ibadisme. Daar omheen zitten nog wat sektes en kliekjes die ik u hier zal besparen. Binnen het soennisme is er een eeuwenoude gevestigde traditie opgebouwd van vier wetscholen en twee verwante geloofsleerstromingen. Deze scholen en stromingen tolereren elkaar. Het salafisme is daarin altijd een buitenbeentje geweest, dat verliet namelijk het domein van de twee geloofsleerstromingen en kwam met een eigen compleet irationele geloofsleer die valt te beschouwen als de totale triomf van het autistisch zwartwit-geloven. Goed en slecht zoals u en ik dat kennen zijn daarin slechts menselijke hersenspinsels. Voor de Salafisten is Allah de ultieme bovenmenselijke conservatieve Amerikaan die met een jachtgeweer schiet op ‘hippies’ die het woord ‘ethiek’ ook maar in de mond durven nemen.

Soennisme

Met die vier wetscholen binnen het soennisme is het anders gesteld. Daarin is concreet een brug te zien tussen de salafisten en de islam van Ali modaal. Zaken als jihad, slavernij, stenigingen, strafrechtelijke amputaties van ledematen en het fascisme naar christenen en joden, zaken die wij van ISIS kennen, komen ook in de wetscholen van de reguliere soennieten voor. Salafisten claimen weliswaar los te staan van de overige soennieten, maar gebruiken toch diens meest conservatieve wetschool.

Om een voorbeeld te noemen: in de regulier soennitische wetscholen zien we dat wanneer een moslim een andere moslim vermoordt hij de doodstraf krijgt. Maar wanneer een moslim een christen vermoordt hoeft hij slechts ‘bloedgeld’ te betalen. Met Mohammed Bouyeri en Charlie Hebdo in het achterhoofd is het als moslim confronterend te zien dat alle vier de wetscholen blasfemie een zware vorm van criminaliteit achten, op straffe van executie middels onthoofding.

‘Religieus geweld en facisme komen óók binnen het reguliere soennisme voor’

De meeste moslims in Nederland weten dit oprecht niet. Zij worden er van verdacht dat ze zaken van hun religie achterhouden om de niet islamitische burgers te misleiden, maar dit is niet het geval. Voor deze moslims is de profeet Mohammed slechts de personificatie van een Bassie en Adriaan-ethiek. Namelijk: wees lief en leergierig, en verder zijn het vooral de slechteriken die zichzelf opblazen en roepen dat ze altijd pech hebben.

Secularisme als spelbreker

Wat mij zorgen baart is dat er ook een groep in opkomst is die deze wetscholen wel volledig waardeert en het secularisme zien als een spelbreker. Zij spelen het nu zo dat de salafisten weliswaar boemannen zijn maar dat hún islam genezing kan bieden voor de jeugd in Nederland. Het is zelfs zo dat de, geaccrediteerde, islamitische universiteit in Rotterdam als middel tegen radicalisering wordt gezien terwijl het juist thuishonk is van de islamitische wetscholen. Niet dat deze specifieke moslims morgen allemaal afreizen naar Syrië, maar ze zijn niet eerlijk in het islamdebat en zijn zeker geen middel voor deradicalisatie.

Natuurlijk is het salafisme in de wereld nu het primaire islamitische probleem. Groepen als Al Qaida, Jaish ul Islam, Jhabat al Nusra en ISIS zijn allen salafistisch en de theocratie Saudi-Arabië kan gerust bij deze lijst worden opgeteld. Maar dat er in Mauritanie nog steeds islamitische slavernij plaatsvindt, en men in Brunei onlangs besloten heeft de shariah in te voeren, zijn geen salafistische problemen maar reguliere soennitische problemen.

En wat te denken van Metin Kaplan, de Turkse moslim die zich in de jaren ’90 vorige eeuw in Keulen tot kalief liet uitroepen en daarop zijn tegenstander in Berlijn liet vermoorden? Ook zijn organisatie was niet salafistisch maar regulier soennitisch. De volgelingen van Kaplan heulden met Iran en de Taliban, ze wilden zelfs een coup op touw zetten om de Turkse democratie omver te werpen. (Kaplan werd in 2004 door Duitsland uitgeleverd aan Turkije om daar een levenslange gevangenisstraf tegemoet te zien.)

ISIS en islam

Ja, ISIS heeft met de islam te maken. Ja, ISIS en het salafisme zijn niet de enige boosdoeners. Religieus geweld en facisme komen óók binnen het reguliere soennisme voor.

Ik hoop dat we deze realiteit onder ogen kunnen zien, minder bang worden en meer daadkrachtig. Maar de angst lijkt te winnen. Vrijdag werden er in meerdere steden in Nederland verdachte pakketjes gevonden die allen loos alarm bleken te zijn. Terwijl in Nederland burgermeester Aboutaleb uit een restaurant werd getrokken omdat er een lege Belgische auto stond geparkeerd, bombardeerde Frankrijk woonwijken vol kinderen in Syrië. Europa laat zich kennen als een kat in het nauw, bang en agressief. De bloederige foto’s van gebombardeerde baby’s en kinderen zijn gratis propaganda voor ISIS en mannen die de dood vinden worden niet beschouwd als gevallen soldaten, maar als naar het paradijs opgestegen martelaren.

ISIS en het Westen

Slechts enkele jaren geleden was ISIS nog een Al Qaida-franchise in Irak. Datzelfde Irak dat vroeger stabiel was maar werd binnengevallen door Amerika, met een lulsmoes over grote boze wapens. Dezelfde Irak-oorlog waarbij uiteindelijk meer Amerikaanse soldaten zelfmoord zouden plegen dan dat ze in Irak sneuvelden.

Slechts enkele jaren geleden steunden Amerika en Europa salafistische milities tegen de pro-Russische Assad. Precies zoals Amerika 30 jaar daarvoor de Taliban steunde tegen de Russen en pro-Russische Afghanen. De salafistische milities in Syrië keerden zich tegen de hand die ze voedde, precies zoals de Taliban dat dertig jaar geleden al deed en de thuisbasis werd van Osama bin Laden en zijn Al Qaida.

Maar zeg dat ISIS iets met het westen te maken heeft, en de wereld is te klein…