Politiek

Porosjenko: Demonstratie Maidan-plein met Verhofstadt en Van Baalen was fout

17-11-2015 16:42

De toespraken van Europarlementariërs Guy Verhofstadt en Hans van Baalen op vrijdag 21 februari 2014 op het Maidan-plein in Kiëv hebben averechts gewerkt voor Oekraïne. Dat heeft president Petro Porosjenko tegen Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), gezegd. In een interview met ThePostOnline vertelt De Wijk over de Oekraïne-crisis die leidde tot de aansluiting van de Krim bij Rusland:

 

“We hebben nooit gedacht aan de risico’s die we ermee lopen, maar je kon voorspellen dat Poetin dit zou doen. Vooral die demonstratie is een hele grote fout geweest, met mega-implicaties. Dat heeft Porosjenko, de huidige president van Oekraïne, zelf tegen me gezegd.”

 

In de rest van het interview heeft De Wijk het over Geenpeil (“Oekraïne-associatieverdrag opmaat voor EU-lidmaatschap? Lulkoek in kwadraat!”), MH17 (“Die Buk-raket: kwam die daadwerkelijk uit Rusland? Dat is bij mijn weten nog niet onomstotelijk vastgesteld.”) en de aanslagen in Parijs (“Het was stom van ISIS om dit aan de vooravond van de G20 te doen, want nu konden de wereldleiders meteen een gezamenlijke reactie formuleren.”).

Lees ook

Interview – ‘Oekraïne-associatieverdrag opmaat voor EU-lidmaatschap? Lulkoek in kwadraat!’