Politiek

Gemeente Den Haag boos op COA vanwege klagende vluchtelingen in voormalig ministerie

12-11-2015 18:53

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft zich niet gehouden aan de afspraken die met de gemeente Den Haag zijn gemaakt over de opvang van asielzoekers in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente wil daarom voorlopig geen nieuwe vluchtelingen opnemen in het pand.

Dat schrijft wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) aan de raadscommissies Samenleving en Ruimte. Volgens het gemeentebestuur was een ‘gemengde samenstelling’ afgesproken, met mannen, vrouwen en gezinnen. Maar de gemeente laat weten dat de eerste groep vluchtelingen die woensdag arriveerde, niet aan die eis voldeed. Wat er mis is met de samenstelling wilde de woordvoerder van de wethouder donderdagavond niet zeggen.

De gemeente is tevens verbolgen over het feit dat een groep van zo’n twintig asielzoekers de nacht op straat heeft doorgebracht. Zij protesteerden op die manier tegen de volgens hen slechte voorzieningen in het pand, zoals het ontbreken van een tv en een koelkast op de kamer. Het gemeentebestuur vindt het overnachten op straat ‘onacceptabel’.

Het COA kon donderdagavond nog niet reageren omdat het de brief van Wijsmuller nog niet had gezien.

Lees ook

Boze vluchtelingen Den Haag steeds bozer, hangen rond voor voormalig ministerie SZW

VIDEO – Vluchtelingen Den Haag woest want geen TV op de kamer

ANP