Haagse grabbelton

DENK: Waarom is staatssecretaris Martijn van Dam geen vrouw?

10-11-2015 18:37

Waarom is Sharon Dijksma (PvdA) als staatssecretaris van Economische Zaken opgevolgd door partijgenoot Martijn van Dam en niet een vrouw? Dat vragen Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk (voorheen PvdA, nu DENK) zich af in een open brief aan minister-president Mark Rutte. U moet het maar even lezen: het kabinet is eenzijdig samengesteld en er zitten te weinig vrouwen en etnische minderheden in. Beter dat de premier op bezoek gaat bij zijn nieuwe Canadese collega Justin Trudeau wiens kabinet bestaat “uit 50 procent vrouwen, een Inuk (Eskimo), een blinde, een rolstoeler en Sikhs.” En de eerste openlijke homoseksuele minister, voegen wij daar aan toe.

Ook schrijven de twee:

 

“Van Dam is geen deskundige op het gebied van Economische Zaken en heeft ook geen bestuurlijke ervaring.”

 

Werkervaring

Daar hebben Kuzu en Öztürk een puntje. Van Dam is afgestudeerd bedrijfskundige. Zijn werkervaring (naast sinds 1998 fulltime politicus zijn) bestaat blijkens zijn CV uit: E-business application consultant bij Philips Lighting, van december 2002 tot januari 2003.

Van Dam is dus één maand in het bedrijfsleven actief geweest. Toch is die opmerking van Kuzu en Öztürk een beetje flauw. Want Van Dam is eigenlijk overgekwalificeerd als je kijkt naar het CV van zijn voorgangster: Dijksma maakte geen studie af en heeft sowieso nóóit een dag in het bedrijfsleven gewerkt. Het bleek geen beletsel om aan haar inmiddels derde staatssecretariaat te beginnen.

Lees ook

De hele brief van Kuzu en Özturk aan Rutte

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.