Haagse grabbelton

Koenders vloog in twee dagen voor ruim 30.000 euro om Ministerraad bij te kunnen wonen

05-11-2015 15:20

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft in twee dagen 32.800 euro uitgegeven om tijdens een reis door Centraal- en Oost-Europa de Ministerraad bij te kunnen wonen. Dat blijkt uit de bonnetjes van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Koenders vloog op donderdag 9 juli van Dubrovnik in Kroatië naar Amsterdam. De volgende dag woonde hij de wekelijkse ministerraad bij in Den Haag, de laatste voor het reces. Diezelfde dag vloog hij terug van Rotterdam naar Tuzla in Bosnië en Herzegovina. Zaterdag 11 juli hield Koenders een toespraak in Potocari bij de herdenking van de val van de moslimenclave Srebrenica twintig jaar geleden.

32.800 euro in twee dagen

De eerste vlucht bedroeg het aandeel van de minister 4683,33, de tweede 3125 euro. Op beide vluchten waren ook ambtenaren aan boord: op de eerste vlucht twee , op de tweede vlucht vijf ambtenaren. Het totaal van de facturen bedraagt 32.800 euro, betaald door het ministerie van Koenders. Gevlogen werd met een Piaggio Avanti en een Cessna Citation.

In een reactie zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen ThePostOnline dat een andere mogelijkheid om de Ministerraad bij te wonen niet bestond: er waren geen reguliere lijnvluchten beschikbaar, datzelfde gold voor het regeringsvliegtuig en de Gulfstream, het privé-vliegtuig van Defensie. De overige bezoeken die Koenders tijdens zijn reis bracht aan Warschau, Wenen en Dubrovnik gingen wel met lijnvluchten.

Deze zomer raakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) in opspraak vanwege een retourvlucht naar Berlijn. Die vlucht met een privé-vliegtuig kostte de belastingbetaler 8900 euro. Ook toen bleek er geen andere mogelijkheid te bestaan dan de huur van een privé-jet.

De facturen in kwestie

Factuur 1 factuur 2

 

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap. Op de foto een Piaggio Avanti.