‘ISIS-terrorist onderweg naar Nederland of Duitsland’

04-11-2015 14:06

Een hooggeplaatste ISIS-terrorist is onlangs vertrokken uit Syrië op weg naar Nederland of Duitsland. Dat zegt Abou Mohammed,  activist van de Syrische actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently, woensdag in een besloten bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. “Het kan zonder meer worden aangenomen dat hij niet richting deze twee landen is gegaan om vrede te stichten.”

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat in reactie aan ThePostOnline weten:

 

“De passage lijkt terug te gaan op een ouder en breder circulerend en terugkerend bericht over een ISIS-lid dat onderweg zou zijn naar Europa. Daarvoor zijn echter geen aanwijzingen.  Dat neemt niet weg dat de diensten voortdurend alert zijn om dit soort inreis te onderkennen en tegen te gaan.”

 

Berichten vanuit de Islamitische Staat

De afgestudeerde jurist Mohammed woonde in Raqqa, de Syrische stad die in 2014 werd veroverd door ISIS en vervolgens uitgeroepen tot hoofdstad van Islamitische Staat. Mohammed blogde lange tijd vanuit Raqqa totdat hij het land ontvluchtte. Inmiddels woont hij in het buitenland. ThePostOnline maakte vorig jaar in samenwerking met Raqqa is Being Slaughtered Silently de serie Berichten vanuit de Islamitische Staat over het door ISIS bezette gebied.

Kritiek op Rutte en Aboutaleb

Ook uitte Mohammed in de Tweede Kamer kritiek op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister-president Mark Rutte. Hij verwees naar de uitspraken van Aboutaleb dit jaar over ‘oprotten’ en het betalen van een ticket naar Raqqa voor extremisten.

Volgens Mohammed versterkt een ‘verkeerde aanpak in de behandeling van moslims en Arabieren in Europa de mogelijkheid van het aantrekken van nieuwe elementen naar ISIS ten gevolge van vijandige meningen over hen in hun land, en zo vormt zich een groot aantal Nederlanders die voor ISIS vechten’;

 

“Een voorbeeld van die verkeerde aanpak is de door de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb gedane uitspraak toen hij Nederlandse moslims die de waarden van vrijheid niet konden respecteren de stellige suggestie gaf het land dan maar te verlaten.”

 

Over Rutte zegt Mohammed:

 

“Vergelijkbaar zijn de opmerkingen die door de Nederlandse minister-president Mark Rutte op zes februari jl. gedaan zijn, toen hij zei: ‘Het zou beter zijn als Nederlandse jihadisten die gaan vechten in Syrië sterven in plaats van dat ze terugkeren naar Nederland”. Deze weerspiegelen een slecht begrip van de aard van het probleem, want Syrië is niet de vuilnisbelt van andere landen. Bovendien zullen niet alle jihadisten die vechten in Syrië sterven, zoals de minister-president wilde dat zou gebeuren, maar een aantal van hen zal terugkeren naar het land en een bedreiging als tikkende tijdbom worden die elk moment kan ontploffen.”

 

Lees ook

De volledige speech van Abou Mohammed