Politiek

Loek Hermans (VVD) vestigt droevig record: Eerste EK-fractievoorzitter die opstapt vanwege affaire

03-11-2015 11:28

Loek Hermans van de VVD is de eerste fractievoorzitter die uit de Eerste Kamer stapt wegens een affaire. Dat bevestigt Bert van den Braak, kenner van de parlementaire geschiedenis verbonden aan het Montesquieu Instituut. In het verleden vertrokken wel senatoren wegens kwesties als het verstrekken van onjuiste informatie over een oorlogspensioen en het niet opgeven van een schilderij bij de douane, maar een voorzitter die opstapt wegens een fikse rel is nog niet eerder vertoond.

Wel stapte Hermans’ vroege voorganger Harm van Riel op als senator en fractievoorzitter van de VVD in de Senaat, omdat hij zich niet kon vinden in het abortusstandpunt van zijn eigen partij. Deze gewetenskwestie speelde zich af in 1976. Verder gingen er wel voorzitters weg om persoonlijke redenen, bijvoorbeeld de gezondheid.

Dinsdag noemde Hermans de uitspraak van de rechter over de misstanden bij thuiszorgbedrijf Meavita ‘een hard oordeel’.

“Ik respecteer het oordeel. We weten nu waaraan een raad van commissarissen moet voldoen in deze tijd. Ik voel me ook zeer verantwoordelijk voor wat er is gebeurd bij Meavita. Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen”, aldus Hermans dinsdag in zijn eerste mondelinge toelichting op zijn vertrek.

Hermans was in de Eerste Kamer voorzitter van de VVD-fractie. Meavita viel in 2009 om. Hermans kreeg maandag felle kritiek van de rechters, die vaststelden dat de top van het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

Lees ook

Loek Hermans, prins toezichthouder, koning bijbaan, keizer nevenfunctie