Politiek

Utrecht wil geen Pegida en Internationale Socialisten in binnenstad

02-11-2015 17:44

De gemeente Utrecht voelt er niets voor om demonstranten van Pegida en de Internationale Socialisten in de binnenstad te laten demonstreren. Op zaterdag 7 november willen de Internationale Socialisten in Utrecht demonstreren en op zondag 8 november heeft Pegida Nederland in Utrecht een demonstratie aangekondigd. Burgemeester Jan van Zanen wil dat de groepen demonstreren in het Hogelandspark aan de rand van de stad.

De Internationale Socialisten willen demonstreren met het doel ‘Vluchtelingen welkom, racisme niet’. Pegida Nederland demonstreert tegen het asielbeleid en de islamisering. Beiden willen een mars door de binnenstad houden. Op 11 oktober demonstreerden beide organisaties op dezelfde dag in Utrecht, wat leidde tot rellen.

Van Zanen heeft daarom voor het park gekozen: de plek biedt voldoende ruimte, is overzichtelijk en af te schermen zodat ‘de demonstraties zonder wanordelijkheden kunnen verlopen en de politie eventueel effectief op kan treden’. De twee clubs mogen nog reageren op de beslissing van Van Zanen, donderdag vijf november neemt hij een definitief besluit.

Lees ook

Verklaring gemeente Utrecht

Reportage – De Pegida-demonstratie in Utrecht