Politiek

Loek Hermans (VVD) treedt af als senator van de VVD

02-11-2015 16:02

Loek Hermans vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was. Aanleiding is de uitspraak van de ondernemingskamer over Meavita. Hermans leidde de raad van commissarissen bij het thuiszorgbedrijf, dat in 2009 omviel. Hermans kreeg maandag felle kritiek van de rechters, die vaststelden dat de top van het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

Volgens de rechters heeft Hermans andere commissarissen “ten onrechte niet volledig geïnformeerd over de bestaande problemen” bij Meavita. Ook deelde hij “belangrijke interne en externe signalen” over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Hermans laat in een verklaring weten: “Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.”

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

De FNV was naar de Ondernemingskamer gestapt. De vakbond wil de schade van de medewerkers verhalen op de vroegere top, onder wie Hermans.

 

Foto: Loek Hermans samen met collega-VVD’er Gerrit Zalm op de glijdende schaal van het hellende vlak op weg naar beneden.