Doneer aan TPO
 

#Bruslog: Waartoe is het Forum voor Democratie eigenlijk op aarde?

De opmerkelijke overeenkomsten met de Edmund Burke Stichting

Door: , 10:49, 29 oktober 2015

De opmerkelijke overeenkomsten met de Edmund Burke Stichting

“Maak met elkaar kennis!” roept Thierry Baudet. Het is tijd voor de wekelijkse borrel van het Forum voor Democratie. Er staan net als afgelopen zomer mensen op de gracht die nauwelijks naar binnen kunnen. Vandaag komt RTL-journalist Hella Hueck vertellen over het handelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS. Maar eerst trapt Thierry af. Hij meldt dat uw verslaggever ook aanwezig is. Dan citeert hij het laatste artikel van uw verslaggever over het Forum, waarin Thierry ‘een kundig verzamelaar van rechtse idioten’ wordt genoemd. Thierry citeert:

 

“Het publiek zit vol rechtse doem- en complotdenkers die niet geloven in welke nuance dan ook, vooral achter Thierry aanlopen en bij tijd en wijle grote onzin de wereld in slingeren.”

 

Applaus en evenementen

Het publiek lijkt het niet met uw verslaggever eens, maar ze applaudisseren toch. Thierry gaat moeiteloos verder met de agenda van de komende weken en de oproep te doneren. Thierry heeft een hulpje – Willem – die evenementen in het land organiseert. Zo was er pas een evenement in Delft en Thierry wil graag ook naar Enschede, Groningen en nog wat andere plaatsen.

Dan gaat Hella Hueck van start. Ze komt met een informatief verhaal over TTIP. Het handelsverdrag gaat niet zozeer over handel, maar over cultuur, betoogt ze. Zo komt met arbitragemechanisme ISDS de Amerikaanse claimcultuur wellicht naar Europa. Hueck vertelt dat de economische winst van TTIP minimaal lijkt te zijn en dat het geopolitieke argument dus het belangrijkst is: anders winnen we niet van China. Maar ook van dat argument lijkt Hueck niet erg overtuigd. Hueck denkt dat TTIP er uiteindelijk wel zal komen, maar in een uitgeklede vorm.

Wat is nu het doel?

Al met al een informatief verhaal. Toch komt bij de borrel de vraag op waar het Forum voor Democratie eigenlijk voor dient. Er zijn nu al enkele maanden wekelijkse borrels en presentaties met een nogal wisselend karakter. Wat wil het Forum daarmee bereiken? Twee direct betrokkenen weten het ook niet precies. Een van hen zegt dat het Forum niet rechts moet zijn, zoals in de begindagen. Het Forum moet gaan over debat en educatie, maar moet vooral politieke invloed hebben. Hoe die invloed precies tot stand moet worden gebracht blijft onduidelijk.

Onbewust dringt zich de vergelijking op met de Edmund Burke Stichting die jaren geleden probeerde het conservatisme in Nederland voeten aan de grond te laten krijgen. Die stichting leek op het Forum: er was een pand, er waren sponsoren en allerlei seminars en lezingen. Hoeveel invloed men had? Men was dolblij als er eens een politicus langskwam, want dat suggereerde dat men in Den Haag voet aan de grond kreeg. Maar zo’n politicus zei dan vaak: “Wij luisteren niet eens naar ons eigen wetenschappelijk bureau, laat staan naar jullie.”

Doel voor het Forum

Niet erg hoopgevend dus, die politieke invloed van een onafhankelijke stichting. En dan had de Edmund Burke Stichting nog een duidelijk doel voor ogen, wat bij het Forum ontbreekt. Binnenkort staat Thierry in de Tweede Kamer om te pleiten voor een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Die komt er sowieso niet. Wat dan? Volgende week kunnen we luisteren naar een lezing waarom moslims slecht integreren. En dan? Door Hella Hueck weten de tientallen aanwezigen nu meer over TTIP. En waarom is dat volgens het Forum belangrijk?

Langzaam wordt de vraag naar het doel pregnant. “Politieke invloed” heet dat hier steeds, maar niemand lijkt te weten hoe dat moet worden bereikt. Een ding is duidelijk: voor invloed is aandacht nodig en daar ontbreekt het aan. Het aantal artikelen over het Forum is – met uitzondering van die over GeenPeil – nul, uitgezonderd die van uw verslaggever. Ik zeg tegen enkele aanwezigen dat ik het Forum erken als “belangrijke plaats voor maatschappelijk debat”. Die formulering levert vragende blikken op. Ik voeg snel toe: “Ik ben kennelijk een van de weinigen die dat zo ziet.”

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.

 
 
 

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 

Inloggen

 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace