Reportage

#Bruslog – Het Europees Parlement: altijd op zoek naar een echoput voor eigen ideeën

24-10-2015 15:13

De liberale fractie ALDE (zitten o.a. D66 en VVD in) houdt woensdagmiddag in het Europees Parlement een hoorzitting over het Midden en Kleinbedrijf (MKB). Een Zweedse mevrouw – Gunilla Almgren – leest een tekst voor. Ze vindt deze hoorzitting heel erg belangrijk want er zijn twaalf miljoen MKB-bedrijven in de EU. Zelf weet ze er alles van: ze is importeur van waterbesparende voorzieningen.

“Wat heeft het MKB nodig?” vraagt ze zich af. Ze is heel blij met de inspanningen van de Europese Commissie. De Commissie wil namelijk meer gaan praten met de mensen uit het MKB zelf. Veel EU-beleid is te abstract. Er is “meer transparantie over handel” nodig want dat zal de handel doen toenemen en er ook toe leiden dat het publiek dit beleid meer gaat steunen.

Handel is volgens haar heel belangrijk: andere landen en continenten lijken op ons voor te lopen. Daarom is TTIP – het handelsverdrag tussen de EU en de VS – ook zo belangrijk. Daarmee zal de grootste markt ter wereld ontstaan. Het MKB werkt nog niet altijd internationaal, maar gelukkig wel met multinationals. Zo kan het MKB meteen van TTIP profiteren.

Meezingen met het ALDE-koor

Als u zich afvraagt waarom deze mevrouw bij deze hoorzitting mag spreken, is dat terecht. Ze beschrijft precies wat de organiserende ALDE-fractie van internationale handel vindt. De Zweedse mevrouw is kundig in het uitvoeren van deze taak: ze weet veel van de EU af, ze zit in allerlei EU-comités en ze spreekt Europees beleidsjargon waar geen enkele normale MKB’er op te betrappen is. Vanmiddag wordt geen enkele euroscepticus uitgenodigd om te praten over de vraag of internationale handel niet wat minder kan. Hier wordt alleen de ALDE-visie bewierrookt.

De Zweedse mevrouw gaat dus nog even verder. TTIP is heel belangrijk maar “de Europese waarden” mogen niet vergeten worden. Ook mag TTIP “de standaarden” in de EU niet verlagen. Waaruit blijkt dat dit meningen van het MKB zijn, is duister. De mevrouw is blij met transparantie, prijst de EU-aandacht voor de mensenrechten en begint te praten over de “European Neighbourhood Policy”, een beleidsterrein waarvan geenszins vaststaat dat MKB’ers er enige interesse in hebben. De voorzitter sluit af: “Wat een interessante visie.” Ze heeft gelijk: dit zijn stuk voor stuk ALDE-visies.

EU-handelsbeleid moeilijk vertaalbaar

Het blijft niet bij een spreker. Sietske de Groot weet dat handelsbeleid moeilijk te vertalen is naar het MKB. Maar ook zij weet vooral veel van de EU: ze werkte in “European affairs” in Nederland en Groot-Brittannië. Het vrije verkeer van personen is volgens haar heel goed voor het MKB. Er moet gemonitord worden wat het effect is van het EU-handelsbeleid op het MKB. Alle handelsverdragen die Eurocommissaris Cecilia Malmström probeert te sluiten zijn heel belangrijk. De Groot praat later in de wij-vorm over de Europese Commissie. “Het is allemaal heel belangrijk, ja,” papegaait de voorzitter.

Een echte ondernemer

Dan komt er een echte ondernemer – Dirk Pollet – klagen dat er te weinig regels zijn geharmoniseerd en mag hoogleraar – Patrick A. Messerlin handelsakkoorden prijzen. De voorzitter zegt steeds: “dit is fascinerend.” Aan het einde vat ze het nog even samen: Er moet dus meer Europese aandacht komen voor het MKB. In het MKB moet men het idee hebben dat de EU niet ver weg is en relevante dingen voor hen doet. Men moet ook denken dat de EU zich voor hun belangen inzet. We moeten ambitieus en pragmatisch zijn.

Zie hier de kern van de politieke cultuur in het Europees Parlement: gelijkgestemden uitnodigen om in een echoput je eigen visie terug te horen en de kans tot nul te reduceren dat je iets anders of nieuws hoort. En al helemaal niets waar je het zelf mee oneens zou kunnen zijn.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.