Politiek

#Bruslog: Islamkritiek uit Slowakije blijft splijtzwam Europese sociaaldemocraten

14-10-2015 10:42

Mogen Europese sociaaldemocraten onaardige dingen over moslims zeggen? Bijvoorbeeld dat ze niet welkom zijn? De recente geschiedenis laat zien van wel. Bij de vorige Europese top liet de Slowaakse premier Robert Fico weten dat hij niet bereid is mee te doen aan de verplichte spreiding van vluchtelingen. Slowakije had tegen het plan gestemd om 120.000 vluchtelingen te herverdelen, maar het land werd overstemd. Fico wilde alleen christelijke asielzoekers opnemen en geen moslims.

Volgens de Slowaakse premier importeert de EU met de vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak terrorisme. Het zouden bovendien economische migranten zijn. Fico noemt zichzelf ‘gewoon voorzichtig’ met zijn stelling dat ISIS de overtocht van veel vluchtelingen organiseert. Europa zou zich niet realiseren dat de eigen veiligheid op het spel staat. Tot zover de woorden van de Slowaakse premier die lid is van dezelfde Europese partij als de PvdA: de PES, de Europese sociaaldemocraten.

Sociaaldemocratische conclusies

Een heel koor van Europese sociaaldemocraten kwam tot de conclusie dat Fico echt te ver was gegaan. Diederik Samsom wilde de partij van Fico uit de PES zetten. De Vlaamse Europarlementariër Kathleen van Brempt vond dat ook. De fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, Gianni Pitella, kwam met dezelfde boodschap omdat Fico niet zou handelen naar de waarden en overtuigingen van de sociaaldemocratie:

 

The position made clear by Mr Robert Fico that the ‘mass migration of Muslim immigrants who would start to build mosques will not to be tolerated’ or regarding the restriction of the freedom of Muslims in Europe or again that Slovakia is built for Slovaks, not for minorities, has embarrassed the whole Progressive family.

 

Hier moest de daadkracht van de PES blijken: Fico moest kiezen voor de Europese lijn of uit de partij vertrekken.

Europese consensus

Maar opeens verscheen deze week bijna onopgemerkt het bericht dat de PES toch heeft besloten de partij van Fico lid te laten blijven. Uit interne bijeenkomsten is gebleken dat de media Fico verkeerd hebben geciteerd. Fico mag blijven, al blijft de PES monitoren wat de Slowaakse partij over moslims te melden heeft. Als er weer verkeerde uitspraken worden gedaan die tegen de overtuigingen van de PES ingaan, kan dat alsnog tot verwijdering leiden.

De PES-woordvoerder kan ThePostOnline niet met zekerheid zeggen of Fico daadwerkelijk verkeerd is geciteerd door de media, maar wel dat Fico bereid bleek te zijn stevigste uitspraken over moslims terug te nemen, namelijk dat hij ‘vluchtelingen zou discrimineren op basis van hun religie’. Fico gaat dit niet doen. Wel kaart hij de opgelegde EU-spreiding nog steeds aan bij het Europese Hof van Justitie.

En de PvdA dan?

De PvdA-Europarlementariërs die samen met Fico’s partij in een fractie zitten zijn niet blij met deze ontwikkeling. De stap van Fico naar het Europese Hof noemen zij ‘ernstig’. Het is volgens hen een democratisch besluit binnen de PES om Fico niet te verwijderen. Volgens andere PES-delegaties is Fico voldoende teruggekrabbeld, maar daar kan de PvdA ThePostOnline geen commentaar over verschaffen. Ook de PES-persafdeling kan of wil niet vertellen welke delegaties binnen de PES van mening zijn veranderd. “Dat moet u alle nationale delegaties vragen”, is het droge antwoord.

Zo worden ruzies in Europese partijen praktisch oncontroleerbaar. Het is ondoenlijk de 31 PES-delegaties af te gaan en te controleren of zij eerder tegen Fico waren en of zij nu zijn gedraaid. Daarvoor moeten we alle talen van de EU spreken. Bovendien blijft onduidelijk of nationale delegaties de waarheid spreken over hun eigen optreden of dit mooier proberen voor te stellen dan het is. We weten dus niet welke meningsverschillen er op dit moment binnen de PES bestaan over Fico’s moslimuitspraken.

Een ding weten we wel: de discussie over de islam is ook bij de Europese sociaaldemocraten springlevend.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.