Politiek

CDA: Hennis draait op salafisten in het leger

12-10-2015 17:25

CDA-Kamerlid Raymond Knops vindt dat minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) is gedraaid op een verbod op salafisme in het leger. In een debat begin september zei Hennis na een pleidooi van Knops voor een verbod: “Terecht worden er opmerkingen gemaakt over jihadisme en salafisme. Hierop wordt eenzelfde beleid losgelaten als op andere vormen van radicalisme. Laat ik duidelijk zijn; binnen de krijgsmacht is er geen ruimte voor deze vergaande, radicale vorm.”

Hennis: Er is een ‘vredelievende stroming’

Boter bij de vis dacht de christen-democraat en hij diende eind vorige maand een motie in voor een verbod op salafisme binnen de krijgsmacht. Tot zijn verrassing werd deze ontraden door de bewindsvrouw:

 

“De motie is wel wat kort door de bocht, want in de motie wordt eraan voorbijgegaan dat er ook binnen het salafisme verschillende stromingen zijn. We spraken toen over de radicale vorm van het salafisme, niet over de vredelievende stroming die er ook is.”

 

Knops windt zich op over de  ‘vredelievende stroming’ – opmerking. De CDA’er wil van Hennis weten wat er nou zo vredelievend is aan ‘de invoering van de sharia met de daarbij behorende barbaarse straffen en onderdrukking van vrouwen, homo’s en andersgelovigen, alsmede het verwerpen van democratie en rechtsstaat’. Fijntjes wijst hij Hennis op haar eigen partijstandpunt dat ‘salafistische moskeeën die integratie actief tegenwerken, niet passen in de Nederlandse samenleving.’

Overlopen naar ISIS

Volgens Knops is het welkom heten van salafisten binnen Defensie onverenigbaar ‘met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving waar Defensie voor staat, alsmede het risico vergroot van militairen die overlopen naar ISIS en daarom onverantwoord is’. Ook wijst hij er op dat de AIVD vorig jaar oordeelde dat het dawa-salafisme en het jihadi-salafisme op gespannen voet staan met de rechtsstaat.

In Duitsland werd begin dit jaar een militair van de Luftwaffe ontslagen vanwege salafistische denkbeelden. Knops wil dat Hennis bij haar Duitse collega navraag doet over de kwestie.

Wordt vervolgd.

Lees ook

PVV: Islamitische militairen ongeschikt voor de krijgsmacht