Haagse grabbelton

GroenLinks-jongeren keren zich tegen referenda

02-10-2015 18:43

Radicale breuk van DWARS – de jongerenorganisatie van GroenLinks – met de moederpartij: de jongelui keren zich tegen referenda. Dat schrijven voorzitter Stefan Bekedam en vice-voorzitter Funs Elbersen vrijdag rond borreltijd op de website van de Volkskrant. Aanleiding is het door Geenpeil afgedwongen referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

 

“Referenda zijn echter alles behalve een verrijking van de democratie. Sterker nog: het is in feite een bom onder de parlementaire democratie.”

 

Ook roepen de twee op het referendum over het associatieverdrag te boycotten:

 

“Zelfs wanneer je – net als wij – uitgesproken voor het associatieverdrag bent, is het misschien verstandig om volgend jaar niet te gaan stemmen. Wanneer de opkomst onder de 30 procent blijft steken, zal het referendum ongeldig worden verklaard. Daarmee geeft het volk een krachtig signaal dat het geen behoefte heeft aan een fopspeen en dat het zijn eigen vertegenwoordigers prima in staat acht beslissingen te nemen. Dat is pas echt een zegen voor de democratie.”

 

Al met al opmerkelijk: GroenLinks stond aan de basis van de nieuwe referendumwet, ook is de partij al jaren voorstander van het democratisch instrument. Naast de GroenLinks-jongeren zijn alleen VVD, CDA, SGP en de ChristenUnie tegen referenda.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.