Politiek

Van der Steur onder vuur over Volkert van der Graaf

23-09-2015 14:05

Met update – Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is woensdag met spoed om opheldering gevraagd over de eerste foto’s die van Volkert van der Graaf zijn verschenen na zijn vrijlating. Ze zouden zijn gemaakt op aandringen van en na uitvoerig overleg met justitie. Dit terwijl eerder alleen is gezegd dat het OM een dag voor de publicatie in De Telegraaf op de hoogte was gebracht. Van der Graaf is de moordenaar van Pim Fortuyn.

‘Onjuist en onvolledig’

Van der Graaf’s toenmalige advocaat Stijn Franken liet woensdag in de Volkskrant weten dat overheidsmedewerkers herhaaldelijk op de foto’s hadden aangedrongen. Zo moest een eind komen aan ‘de jacht op de eerste foto’. Hij stelt dat Van der Steur de Tweede Kamer dinsdag onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd.

Die beschuldiging wordt door Willem Jebbink, de huidige advocaat van Pim Fortuyns moordenaar, ondersteund. “Wat er in het dossier hierover staat, onderbouwt dit”, zegt hij tegen het ANP. “Ik kan daar zien dat die stelling juist is.”

Wel of geen actieve rol OM?

In een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt Reporter beweerde Van der Graaf zondag dat de foto’s in scène zijn gezet. In een reactie zeiden Van der Steur en het OM dinsdag dat Van der Graaf’s raadsman een dag voor de publicatie had laten weten dat er foto’s gemaakt zouden worden. Ook had het gekeken of het aan Van der Graaf opgelegde mediaverbod was overtreden.

Daarvan was volgens het OM geen sprake. Het OM weigerde te zeggen of er toestemming was verleend of dat het zelf een actieve rol had gespeeld.

VNL en CDA willen opheldering

De Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Peter Oskam (CDA) eisten woensdag opheldering. Bontes: “De minister zei gisteren dat het OM een dag voor de verschijning van de foto’s er even snel over is geïnformeerd. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd. Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden.”

Oskam: “Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minister heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd.”

Update 14.26 – Van der Steur: Ik heb meer tijd nodig

Briefje aan de Kamer van Van der Steur:

“Ik streef ernaar u zo spoedig mogelijk te informeren en vraag uw begrip voor het feit dat dit enige tijd kost, gelet op de complexiteit van de zaak, het aantal betrokken personen en instanties. De mededelingen in de Volkskrant van vandaag van Mr. Franken, met wie over de voorwaardelijke invrijheidsstelling uitgebreid contact is geweest, zal ik bij deze brief uiteraard betrekken.”

Lees ook

Opinie – Gepruts Justitie en OM rijt oude wonden open

ANP