Politiek

Minister Schultz heeft Zomergasten niet gezien maar Adriaan Geuze heeft ongelijk over Leiderdorp

16-09-2015 15:35

Wellicht herinnert u zich de aflevering van Zomergasten waarin landschapsarchitect Adriaan Geuze de Nederlandse volksaard, D66, Jip & Janneke en Wilfried de Jong in één aflevering sloopte. Geuze had die zondagavond ook felle kritiek op de bebouwing langs de A4 bij Leiderdorp.

‘Rauwe, domme vernietiging’

Geuze liet een serie foto’s zien. Om de 20 meter had hij een foto gemaakt van de bebouwing achter de vangrail. “Een wereld van hallen en loodsen. Dit is niet de achterkant van een stad maar de voorkant. Dit moet je heel serieus nemen”, alarmeerde Geuze. Hij was er zelfs over in ‘paniek’. “Bebouwing die zich heeft ontrokken aan de de democratie.” Het was allemaal heel erg, volgens de landschapsarchitect. “Het is rauwe, domme vernietiging.”

Die uitzending was reden voor SP-Kamerlid Eric Smaling om minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) te bevragen over de kwestie. Vraag 1:  “Heeft u ook genoten van de uitzending van VPRO Zomergasten van 16 augustus 2015 waar een landschapsarchitect te gast was?” Antwoord: “Ik heb de uitzending niet gezien.”

‘Mooie snelweguitzichten’

Maar Schultz kent het gebied goed – ze woont in Leiden. De minister:

 

“De bebouwing langs de A4 leidt tot een betere omgevingskwaliteit voor de inwoners van Leiderdorp die hierachter wonen. Iets verder langs de A4, tussen Zoeterwoude en Leidschendam, bevindt zich één van de mooiste snelweguitzichten van Nederland, met zicht op het Groene Hart en de Driemolengang bij Stompwijk. “

 

Maar wat vindt Schultz van de kritiek van Geuze dat het uitzicht wordt vernietigd ‘door een grondmarkt waar de korte termijn (vier jaar wethouderschap) en het snelle geld (vastgoedjongens, projectontwikkelaars) het karakter bepalen van een publiek goed als het landschap en de openbare ruimte’? Schultz:

 

“Nee, Adriaan Geuze schetst een te negatief beeld. Met oprechte inzet van verantwoordelijke bestuurders en andere betrokkenen wordt op vele plekken in ons land gewerkt aan de kwaliteit van onze leefomgeving.”

 

Meer over de visie van Schultz op het Nederlandse landschap leest u hier.

Lees ook

TPO – Recensie: Zomergasten – Adriaan Geuze