Politiek

Rutte: Geen strafrechtelijk onderzoek naar lekken Miljoenennota

14-09-2015 17:37

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van de Miljoenennota en andere stukken uit de Rijksbegroting. Dat schrijft minister-president Mark Rutte aan de Tweede Kamer. Het is volgens hem te kostbaar én vruchteloos. SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde van Rutte weten wat hij vond van de uitspraken van partijgenoot en minister van Infrastructuur Melanie Schultz die wel strafrechtelijk onderzoek bepleit.

Rutte:

 

“Bij het lekken van vertrouwelijke informatie kan een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld. Dit is van belang met het oog op de algemene en bijzondere belangen die zijn gemoeid met het bewaren van de vertrouwelijkheid van informatie. De kring waarbinnen informatie is verspreid, kan evenwel zo ruim zijn dat een onderzoek naar redelijke verwachting even kostbaar als vruchteloos zal zijn. In dit geval wordt daarom niet verzocht om een strafrechtelijk onderzoek.”

 

Schultz zei zondag dat ze wil dat het lekken over de begroting stevig wordt aangepakt. Ze vindt dat er strafrechtelijk achteraan moet worden gegaan, zei ze in WNL op Zondag.

Van Raak is ontevreden over het antwoord van Rutte. Tegen ThePostOnline zegt hij:

 

“Het klopt niet wat hij zegt. De minister-president weet precies wie welke informatie op welk moment heeft. Het opstellen van de begroting gaat via vaste processen waar telkens bekend is wie welke info heeft.”

 

Van Raak zal Rutte verder bevragen over de kwestie wanneer de premier zijn eigen begroting van Algemene Zaken dit najaar verdedigt.

Lees ook

TPO – SP wil dat Rutte aangifte doet van lekken Miljoenennota

TPO – Mark Rutte heeft niet meegekregen dat er Prinsjesdagstukken zijn gelekt